Amerikanac motorom obilazi Evropu: Sada je u Beogradu, a razlog podviga je impresivan

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 19:30

Amerikanac motorom obilazi Evropu: Sada je u Beogradu, a razlog podviga je impresivan

Godišnje u Srbiji od raka oboli 300 do 350-oro dece, kojima je sada podrška stigla i od Džima Klarahana, Amerikanca koji u svom humanitarnom pohodu motorom obilazi 37 evropskih zemalja.

Klarahan boravi u Beogradu u okviru te kampanje tokom koje se bori pre svega za svog petogodišnjeg unuka Dreja, obolelog od tumora mozga, ali i za svu decu obolelu od raka. Uvidevši na primeru svog unuka značaj ranog, pravovremenog otkrivanja raka za uspešan ishod lečenja, on je 2020. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenuo fondaciju sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti brze i efikasne dijagnostike dečjih moždanih tumora.

Njegovom unuku tumor na mozgu dijagnostikovan je pre četiri godine.

"Od početka je na hemoterapiji, a ja sam sličnu kampanju radio i u Americi tokom 2020. Do sada sam obišao 22 zemlje, a glavna poruka koju želim da pošaljem svuda gde odem je skretanje pažnje svim važnim činiocima, uključujući Vladu, javnost i sve važne činioce da se uključe u ovu borbu i da imamo bolje uslove, bolju opremu i zajedno svi pružimo podršku deci koja se bore sa rakom", rekao je Klarahan za Tanjug.

U Srbiji je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) pokrenulo projekat roditeljske kuće, odnosno objekata za smeštaj dece i njihovih porodica tokom bolničkog lečenja.

Klarahan je u Beogradu posetio i jednu od roditeljskih kuća koju NURDOR vodi i tom prilikom poručio da se nada da će sa tom organizacijom u budućnosti sarađivati na raznim projektima u cilju podizanja svesti o malignim oboljenjima kod dece.

"NURDOR čini odlične stvari u Srbiji i ja sam ponosan što sam od sada njihov prijatelj, a u budućnosti se nadam da ćemo imati i zajedničke projekte. Roditeljska kuća je sjajan projekat, moja porodica je koristila nešto slično tome kada je moj unuk započeo lečenje", istakao je on.

Porodice kažu da su te kuće nešto što im u najvažnijem momentu omogućava da budu podrška svom detetu tokom lečenja, rekla je za Tanjug Tamara Klarić iz NURDOR-a.

"Roditeljske kuće nalaze se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, odnosno u centrima lečenja i služe sa sve one koji dolaze iz unutrašnjosti Srbije zbog lečenja tumora kod deteta i postaju dom sve vreme dok traje lečenje, a to je minimum godinu dana", kazala je Klarić.

Među najzahtevnijim u pogledu lečenja kod dece su tumori centralnog nervnog sistema - mozga i kičmene moždine, što ukazuje na izuzetnu potrebu njihovog ranog dijagnostikovanja i lečenja, napominje ona. Savremeni standardi pedijatrijske onkologije nalažu da deca tokom lečenja što manje borave u bolničkoj atmosferi i da njihov način života bude što sličniji onom u periodu pre bolesti, kao i da njihovi roditelji sve vreme budu uz njih, a Klarić ističe da je upravo tu značaj roditeljskih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Humanitarac na motoru posetio NURDOR – donacija za roditeljsku kuću

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Jul.2023, 10:26

Povod za posetu Srbiji ovog plemenitog čoveka koji se, boreći se za svog bolesnog unuka Dreja (#Ride4Dray), bori za svu decu obolelu od kancera je donacija kompanije RSM namenjena podršci projekta Roditeljske kuće...Roditeljske kuće su objekti za smeštaj dece i njihovih porodica tokom bolničkog...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.