5 neverovatnih životinja koje upravo evoluiraju

Izvor: Domino Magazin, 18.Maj.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 neverovatnih životinja koje upravo evoluiraju

Praktično pred našim očima

5. Slonovi gube kljove

Kada je uspostavljena međunarodna zabrana trgovine slonovačom 1989. godine u Africi je živelo oko milion slonova. Od toga je oko 7.5 posto svake godine ubijeno od strane lovokradica, upravo zbog slonove kosti. Danas ih je ostalo duplo manje, a slonovi su i dalje ugroženi. Zapravo, mere koje se preduzimaju skoro da ni nemaju efekta.

Tako da su slonovi rešili da stvar uzmu u svoje ruke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin <<
Zapravo, evolucija se pobrinula za to, a naučnici kažu da se promene već primećuju.

Sve je više jedinki bez kljova. Ranije ih je bilo oko 2 procenta u populaciji. Za samo tridesetak godina taj procenat je porastao na 10 posto. Trend se dešava u Africi i Aziji potpuno nezavisno.

U nekim područjima primećeno je da čak 38 mladih slovona nema kljove.

Što je posebno zanimljivo, pošto slonovi uopšte nisu zanimljivi lovokradicama ako nemaju kljove. Koje im uz to i nisu potrebne.

4. Psi koji koriste metro

Možda vi mislite da znate neke pametne pse. Možda znaju sve komande i vrlo su poslušni. Fino. Ali psi u Moskvi su savladali neke druge veštine.

Recimo da se voze metroom. I ne samo to, već su doktorirali ceo sistem gradskog prevoza.

Čak 35.000 lutalica u glavnom gradu Rusije koristi metro. A pošto su već generacijama na ulicama postali su vrlo pametni i vrlo dobro znaju da koriste prevoz.

Zapravo, to je toliko čudno da su naučnici počeli da ih istražuju.

Tako je otkriveno da neki psi koriste metro da se ugreju ili kao sklonište.

Ali ima i onih koji ga koriste za prevoz. Recimo, spavaju u predgrađu. Ali se svakog jutra odvezu do centra gde je veća šansa da će pronaći hranu.

Oni znaju da sačekaju metro, da uđu pa čak i znaju na kojoj stanici treba da izađu

Naučnici misle da koriste mirise i da umeju da prepoznaju nazive stanica.

Ali ni to nije sve. Banda lutalica ja skapirala da je najveća šansa da će najmanji i najslađi psi iskamčiti hranu. Zbog čega upravo njih šalju da tužno gledaju prolaznike.

3. Moljac koji menja boju

Industrijska revolucija je promenila svet. Ukratko, postao je SIV. Od dima, zagađenja, betona i drugih divnih stvari.

A to su primetili i naši verni pratioci - moljci.

Tako su za 50 godina promenili svoju boju i savršeno se prilagodili modernom okruženju. Ista promena je primećena u Evropi ali i Americi.

2. Ribe otporne na otrove

Reka Hudson prolazi kroz New York. To verovatno znate. Ali sigurno ne znate da je ona izuzetno zagađena. Zapravo od 1947. do 1976. godine bila je praktično deponija za fabriku General Electric odakle su istakali razne otrove.

Sigurno mislite da ništa od životinjskog sveta nije preživelo? Blizu ste.

Ali preživele su određene vrste riba. Koje su za samo 50 generacija razvile otpornost na toksine u vodi. Nešto kao riba sa tri oka iz Simpsonovih... To su uspele tako što toksine vezuju uz određene gene koji se po potrebi aktiviraju kako bi im pružili zaštitu od otrovčina.

1. Mungosi na Hrvatskim ostrvima

Ne tako daleke 1971. godine naučnici su zapatili italijanske mungose na hrvatskim ostrvima. To su vam gušteri koji vole da jedu zmije. I dobri su u tome.

A onda se desilo sve što se desilo u Jugoslaviji, pa naučnici nisu pratili šta rade mungosi sve do 2004. godine. Tada su otkrili da su se baš odomaćili.

Zapravo, toliko da im se sasvim promenio sistem organa za varenje. kako bi se prilagodili okruženju. Uz to su razvili veću vilicu jačeg ugriza. I sve se desilo za samo 40 godina.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.