Zasladite poznati crni NAPITAK na ZDRAV način - Začini za KAFU koji su i UKUSNI i KORISNI za organizam

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2023, 11:21

Zasladite poznati crni NAPITAK na ZDRAV način - Začini za KAFU koji su i UKUSNI i KORISNI za organizam

Ako je vaša ideja o kafi najnoviji kofeinski trend, iz tržnog centra, sa više mleka, šećera, sirupa i šlaga od prave kafe, ništa što dodate na to neće vam pomoći da smršate. Toliko je kalorija upakovano u sav taj šećer i pavlaku da je bolje da ih uopšte ne pijete.

Uprkos nekim oblicima percepcije javnosti, kafa je zapravo prilično zdrav napitak,  kada se pripremi na pravi način. Zaista, sve zavisi od toga na šta pomislite kada vidite reč kafa.

S >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << druge strane, ako je vaša ideja o kafi gorki napitak, direktno iz Brazila, ovaj tekst će vas razuveriti. Obična crna kafa je zapravo prilično slična čaju, samo sa upotrebom zrna umesto lista. To je i dalje napitak od vode,  sa ukusom i prednostima određene arome.

Cimet

Cimet, od slatkih do slanih jela, deserta i poslastica da ih verovatno jedete svaki dan. Postoje čak i različite vrste cimeta, iako kao srodne biljke, imaju slične nutritiente. Ovaj začin je odličan antioksidans za jednu stvar, među najboljim od svih začina. Može smanjiti upalu, pomoći u snižavanju šećera i holesterola u krvi, a čak ima i neka svojstva sagorevanja masti. Osim toga, odličnog je ukusa, tako da ako dodate malo kafe, možete dobiti glatki, blago začinjen ukus.

Vanila

Prava vanila je snažnog ukusa, i uopšte nije poput onoga što možete naći u jeftinom sladoledu od „vanile“ i drugim poslasticama na bazi neutralne kreme. Snažnog je ukusa i veoma je uobičajen kao aditiv kafi, iako se obično kombinuje sa kremom. Dodavanje malo ekstrakta vanile, ili mahune vanile direktno u lonac, pomaže da unesete ukus u vaš napitak.

Đumbir

Đumbir je zanimljiv začin jer ga možete nabaviti i svež i sušen i mleven a sve opcije imaju različite vrste ukusa. Svež đumbir je skoro voćan, sa malo začinjenog. Mleveni đumbir je zemljaniji i bolje se rastvara u kafi. Možete koristiti bilo koje; prstohvat ili dva mlevenog đumbira u kafi, ili nekoliko kriški svežeg korena dodatog u lonac. Pomaže i u smirivanju stomaka više od vanile i ima koristi za smanjenje gasova i nadimanja. Pored toga, ima neke prirodne prednosti za ublažavanje bolova koje pomažu u smirivanju upale grla i može smanjiti upalu u celom telu kako bi ublažio bol od artritisa i druge bolove.

Pepermint

Pepermint ima širok spektar korisnih efekata, uglavnom zbog vitamina i minerala prisutnih u biljci. Dobijate vitamine A i C, gvožđe, magnezijum i kalcijum u ulju nane. Samo budite oprezni sa tim! Čisto ulje od peperminta može biti veoma zajedljivo i može da vam opeče kožu.

Crna čokolada

Tamna čokolada je verovatno jedna od najmanje "zdravih" opcija na ovoj listi, ali to je zato što je stvarni čokoladni proizvod, a ne samo začin. Tamna čokolada je bogata antioksidansima i ima sposobnost da pojača snagu mozga, smanji upale i snizi krvni pritisak. Za ovo želite najmanje 72% tamne čokolade. Ako ste ljubitelj gorkih ukusa, možete ići i do 90, iako bi kombinacija kafe i čokolade za neke ljude mogla biti previše gorka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.