Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 09:22

ZOVU JE ZELENO BLAGO! Ovu namirnicu Nemci jedu svakog dana u junu, a sad je preplavila i SRPSKE PIJACE - ovako se priprema

Špargla- čudesno povrće za vaše zdravlje i vitku liniju!

U Srbiji se o “čuvaru zdravlja” ili “kraljevskom povrću” malo zna i retko se sprema, iako obiluje lekovitim svojstvima. Visok nivo vitamina B6, A, C, K i E, kalcijuma, magnezijuma i cinka kao i vlakna i proteini, čine špargle idealnom namirnicom za očuvanje zdravlja.

Sa samo 17 kalorija u 100 grama, špargla je odlična namirnica za dobru formu i idealnu figuru, a u tome će vam pomoći i hrom koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se nalazi u biljci umanjujući vašu glad. Nutricionisti smatraju da pored očuvanja dobre linije, unos špargli smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak, ima diuretično svojstvo, pomaže pri otežanom mokrenju, a budući da je bogata kalcijumom čuva i zdravlje kostiju smanjujući gubitak ovog minerala iz kostiju.

Pored ovih blagodeti, folna kiselina iz špargli pomaže telu da se zaštiti od raka pluća, debelog creva i uterusa. U biljci se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Unos špargli se posebno preporučuje trudnicama zbog folne kiseline.

Kalijum reguliše krvni pritisak, gvožđe je ključno za transport kiseonika, a niska kaloričnost špargle je korisna za održavanje zdrave telesne težine. Zelena špargla je ukusna i hranljiva, pružajući mnoge prednosti za zdravlje.

Od davnina se smatra da špargle imaju jako afrodizijačko dejstvo, ne samo zbog svog falusnog oblika, već zbog velikog sadržaja vitamina E, poznatijeg kao “vitamin plodnosti”.

Pravo vreme da uživate u blagodetima špargli je upravo sada, jer im sezona počinje sredinom aprila i završava se 24. juna, a Nemci je jedu skoro svakog dana u maju i junu.

Evo kako možete pripremiti ovo zeleno blago.

A post shared by Dejan Dragićević (@dejan.deki.dragicevic)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.