ŽIVOT S NJIM ČESTO OSTAVLJA TRAUME: Psiholog otkriva kako da prepoznate da ste imali ili imate posla sa toksičnim ocem

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2023, 14:08

ŽIVOT S NJIM ČESTO OSTAVLJA TRAUME: Psiholog otkriva kako da prepoznate da ste imali ili imate posla sa toksičnim ocem

Oni manipulišu decom i pokušavaju da "leče svoje komplekse" preko njih.

Nasuprot roditelju koji je pun ljubavi, razumevanja, podrške za svoje dete, koje se prema njmu odnosi s poštovanjem, toksičan roditelj je neko ko svojim ponašanjem nanosi štetu razvoju svog deteta. Nije retkost da je takav roditelj i sam u detinjstvu bio deo disfunkcionalne porodice, pa je naučene obrasce ponašanja nastavio da koristi i kasnije, kada je i sam postao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << roditelj. I otac i majka mogu pokazivati karakteristike toksišnog ponašnja, tu nema razlike.

Odrasanje sa toksičnim ocem može ostaviti duboke posledice na fizičko i mentalno zdravlje deteta. Kako objašnjavaju psiholozi, toksični obrasci razlikuju se od osobe do osobe, ali postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju.

Psihoterapeutkinja Irina Firstein upozorava koje su glavne osobine oca koji loše utiču na decu:

- Toksično ponašanje je zapravo vrsta ponašanja prema drugim ljudima, zbog kojeg se oni onda osećaju loše, bez samopouzdanja i nesrećno. Karakterišu ga kritika, kontrola, manipulacija i stvaranje osećaja krivice. Na primer, ako vaš tata neprestano kritikuje vaše životne izbore, kao što je vređanje vašeg supružnika ili kolutanje očima na vašu karijeru, i ako je to trajni obrazac koji pamtite još iz detinjstva, vrlo je verovatno da imate posla s toksičnim ocem, objašnjava Firstein.

Ona otkriva devet stvari koje u većini slučajeva rade gotovo svi toksični očevi, a kreću se od izigravanja žrtve do neprestanog upoređivanja deteta s braćom i sestrama. Kako objašnjava, sledeće osobine se ispoljavaju kod nesavesnih očeva:

Ako ste kod svog oca prepoznali neke od ovih znakova, radite na osvešćivanju svojih emocija. Ne bi bilo loše da porazgovarate o tome sa psihologom ili psihoterapeutom. Važno je, kako ne biste koristili iste metode sa svojom decom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.