ZAVARAJTE SREĆU U PAR KORAKA - Uz pomoć OVIH TRIKOVA lako možete POVEĆATI broj hormona sreće i zadovoljstva

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 17:59

ZAVARAJTE SREĆU U PAR KORAKA - Uz pomoć OVIH TRIKOVA lako možete POVEĆATI broj hormona sreće i zadovoljstva

Evo kako da se ovog trenutka osećate srećno!

Sreća je osećanje koje dolazi kao posledica lučenja hormona sreće i zadovoljstva kao što su dopamin, endorfin, serotonin i oksitocin.

Navedeni hormoni su zapravo supstance koje stvaraju prijatna osećanja. Na stvaranje ovih hormona utiče dosta faktora kao što su genetika, ishrana, ali i način života.

Dopamin se smatra hormonom nagrade, i njegovo lučenje je najjače kada postignemo uspeh ili cilj koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smo za zamislili. Nakon dobro odrađenog zadatka, životnog ili poslovnog, naše telo luči dopamin koji nam stvara prijatan osećaj radosti, pobede i sreće.

Nedostatak dopamina ogleda se u stalnom osećaju tuge, depresiji, smanjenom libidu, bezvoljnosti, nesanici i manjom poslovne volje.

Kako povećati dopamin prirodnim putem:

Endorfin ima prirodnu ulogu smanjenja bola, redukovanju stresa i povećavanju osećaja zadovoljstva. Endorfin takođe ima slično delovanje kao opijati, a on se u telu stvara po potrebi, u izrazito prijatnim ili neprijatnim situacijama.

Endorfin je hormon broj 1 kada je u pitanju prekomerni stres, a njegovo stvaranje je često u teškim situacijama, kada mislimo da više ne možemo da izdržimo određenu okolnost.

Kako povećati endorfin prirodnim putem:

Serotonin je još jedan hormon sreće koji se naziva i stabilizatorom raspoloženja. Serotonin je važan za kvalitetan san i opšti osećaj sreće i radosti.

Manjak serotonina direktno utiče na pojavu anksioznosti i depresije - što ga ima manje, veće su šanse stvaranja osećaja tuge, bezvoljnosti i beznađa, osećaja koji mogu odvesti u kliničku depresiju.

Kako povećati serotonin prirodnim putem:

Okstiocin je hormon povezivanja koji se oslobađa kada se osećamo dobro sa drugim ljudima. Naziva se još i hormonom ljubavi. Oksitocin se stvara u mozgu, u delu koji se zove hipotalamus, a odgovoran je za nivo zadovoljstva, osećaj ljubavi i sreće.

Oksitocin se luči kada imate jake ljubavne i partnerske veze, ali i dobre odnose sa porodicom i prijateljima, te generalno sa ljudima.

Kako povećati oksitocin prirodnim putem:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.