Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 15:57

Vlasi vam se LOME, opadaju i TANKE su - Evo KOJI preparati mogu da vam SPASU kosu i PREPORODE je

Mnogi proizvodi za negu kose su puni veštačkih hemikalija koje mogu da isuše kosu i iritiraju kožu glave. Ali, srećom, postoji mnogo prirodnih sastojaka koji mogu imati velike zdravstvene koristi za vašu kosu, bilo da želite da hidrirate suvu kosu, zaštitite obojene pramenove ili smanjite perut.

Rođeni ste sa svim folikulima dlaka koje ćete ikada imati. Samo vaša glava ima oko 100.000 folikula. Kako starite, neki folikuli prestaju da proizvode dlaku, što je ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uzrokuje ćelavost ili stanjivanje kose.

Ukupno, ciklus rasta svake dlake na vašem skalpu može trajati od dve do šest godina. Naravno, veliki uticaj imaju i ishrana i nega kose, zato, evo par saveta za lepšu, sjajniju i gušću kosu.

Ulje avokada

Ulje avokada je prirodni emolijens, što znači da može omekšati i zagladiti kosu. Konkretno, može pomoći u hidrataciji vlasi, a takođe može sprečiti oštećenje od toplotnog stilizovanja, uglavnom zbog hidratacije koju pruža.

Pored toga, može unaprediti opšte zdravlje kose i smanjiti lomljenje kose. To je zato što ulje avokada sadrži masne kiseline, koje mogu pomoći da se popravi kutikula, hidrira kosu i spreči lomljenje . Ulje avokada takođe sadrži antioksidante. Antioksidansi pomažu u zaštiti od zagađivača životne sredine i smanjuju krhost.

 Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je hidrofobno, što znači da odbija vodu. To mu omogućava da duboko prodre u kosu i zaštiti kutikulu kose od oštećenja uzrokovanih čestim vlaženjem i sušenjem. Stalno vlaženje kose može dovesti do oticanja kose ili osnove kose. Kada dlaka brzo nabubri, ona je više podložna gubitku vlage kako se kosa suši. Kokosovo ulje je efikasan sastojak za negu kose, takođe može da smanji gubitak proteina, zbog svoje sposobnosti da duboko prodre u kosu.

Arganovo ulje

Arganovo ulje je bogato supstancama koje mogu prodreti u kosu i smanjiti suvoću. Ova jedinjenja uključuju vitamin E, oleinsku kiselinu i linolnu kiselinu.

Ovo ulje je odlično za sjaj kose, uglavnom zbog komponente vitamina E, a takođe je posebno korisno za farbanu kosu. Preporučuje se  nanošenje arganovog ulja na kosu nakon tretmana farbanja kako bi se smanjila oštećenja i suvoća.

 Med

Med je bogat antioksidansima, što znači da se može boriti protiv oštećenja kose od slobodnih radikala i oksidativnog stresa, takođe odličan je za hidrataciju jer ima svojstva vlage. Njegova hidratantna svojstva u kombinaciji sa antioksidativnim svojstvima verovatno pomažu u smanjenju lomljenja koje može doprineti gubitku kose i ometati rast.

Štaviše, med može pomoći kod peruti. Polovina učesnika studija, poznatog naučnog centra, je služila kao kontrolna grupa, a polovina je radila tretman medom četiri nedelje. Oni koji su radili tretmane za kosu sa medom primetili su značajno poboljšanje u pogledu svraba i ljuštenja za samo dve nedelje. Takođe su imali poboljšanje u gubitku kose.

 Ulje čajevca

Ulje čajevca je korisnije za kožu glave, nego za samu kosu. Poznat je po svojim antifungalnim svojstvima, a može smanjiti i svrab i ljuštenje vlasišta zbog gljivične peruti. To je zato što ulje čajevca može smanjiti rast kvasca , koji izaziva perut.

Međutim, treba biti oprezan kada nanosite ulje čajevca na kožu glave. Morate paziti, da se izbegne prekomerna upotreba ovog sastojka, jer je poznato da izaziva kontaktni dermatitis kod pacijenata sa osetljivijom kožom.

 Aloja vera

Biljka aloje je korisna i za kožu glave i za kosu. Aloja može zadržati hidrataciju kose, što rezultira glađom kosom. Aloja se, takođe može, koristiti za smanjenje peruti jer su istraživanja pokazala da biljka ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Zbog toga može smanjiti količinu gljivica na koži glave

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.