Veganska pita sa limunom: Osvežavajući slatkiš

Izvor: Lepota i zdravlje, 09.Okt.2021, 12:01

Veganska pita sa limunom: Osvežavajući slatkiš

Veganska pita sa limunom je naš omaž letu, a u nastavku vam otkrivamo i zašto smo se odlučili za ovo kremasto zadovoljstvo.  Limun je neizostavni deo mnogih kolača, torti, sladoleda i poslastica. Pored toga što je osvežavajuć (pa samim tim idealan dodatak slatkišima leti), ovo citrusno voće rado koristimo i u zimskom periodu. Da li zbog mirisa ili arome, ne znamo, ali zaista ne postoji lepša asocijacija na božićne praznike (osim cimeta!) od ukusa limuna u kolačima. Okej, priznajemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << malo smo se zaleteli (ipak su praznici tek za nekoliko meseci), ali kada pročitate recept, shvatićete zašto smo se odlučili na ovaj desert. Veganska pita sa limunom Sastojci Za koru 325 g brašna 1/2 kašičice morske soli 1,5 kašika šećera 115 g hladnog kokosovog ulja (mora da bude u čvrstom stanju) 8 kašika ledeno hladne vode Za preliv sa limunom 300 g šećera 65 g kukuruznog skroba 1/8 kašike morske soli 235 ml ovsenog mleka 115 ml vode 235 ml soka od limuna pulpa od 1 limuna 1/4 kašičice kurkume 15 g veganskog putera Za šlag 115 ml akvafave (viskozna voda u kojoj su se kuvale semenke mahunarki, najbolje leblebije) 150 g šećera u prahu 1/2 kašike ekstrakta vanile 1/2 kašike limunovog soka 1/8 kašike vinskog streša Isprobajte i… Veganska pita od bundeve Način pripreme Kora: 1. U blender sipajte brašno, šećer i so i izblendajte. Dodajte kokosovo ulje i ponovo izblendajte. Smesa bi trebalo da bude slična pesku. 2. Dodajte vodu (kašiku po kašiku) dok se testo ne sjedini. 3. Izvadite testo iz blendera i ostavite u frižider na pola sata. 4. Zagrejte rernu na 180 stepeni. 5. Ohlađeno testo razvaljajte oklagijom i stavite u tepsiju (premazanu puterom). Vodite računa da prilikom polaganja testo u tepsiju ne ostanu balončići vazduha. 6. Pecite 10-15 minuta, dok kora ne dobije zlatkastu boju. 7. Ostavite da se ohladi. Krem od limuna: Pomešajte sve sastojke (sem putera) u šerpici na srednjoj temperaturi. Sve vreme mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Nakon 5 minuta, kada smesa počne da se zgušnjava, ugasite ringlu i u smesu ubacite veganski puter. Mešajte dok se puter ne otopi i sjedini. Ostavite sa strane da se ohladi. Šlag: Sipajte akvafabu u činiju i mutite mikserom 2 minuta, dok se akvafaba ne zgusne i ne postane penasta. Smanjite brzinu i dodajte ostale sastojke. Mešajte još pet minuta, dok ne dobijete gusti smesu. Sipajte ohlađeni krem od limuna na koru, pa stavite u frižider na 10 minuta. Kada se ohladi, dodajte šlag i vratite u frižider.       lepotaizdravlje.rsCredit: sugar0607/iStock/Getty Images Plus via Getty ImagesThe post Veganska pita sa limunom: Osvežavajući slatkiš appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.