Večeras presecite crni luk na 12 delova - Ovaj narodni običaj Srbi su vekovima smatrali prozorom u BUDUĆNOST

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 15:30

Večeras presecite crni luk na 12 delova - Ovaj narodni običaj Srbi su vekovima smatrali prozorom u BUDUĆNOST

U prošlosti su se ljudi na razne načine dovijali da predvide buduće događaje, pa je tako rođen vrlo interesantan običaj na Badnje veče

Budući da je Božić najradosniji i najveći hrišćanski praznik, u narodu postoji mnogo kreativnih i interesantnih običaja koji se praktikuju na Badnji dan, Badnje veče i Božić.

Uglavnom se odaje počast Isusu Hristu i prizivaju sreća, zdravlje i obilje u život porodice, a postoji verovanje da se na  >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Badnje veče može predvideti kakvo nas vreme čeka ove godine.

Da bi predskazali vremenske prilike, naši preci, koji nisu mogli da provere to pouzdano u aplikaciji na telefonu za nekoliko sekundi, osmislili su zanimljiv "sistem", koji je prerastao u narodni običaj.

Naime, domaćin na Badnje veče treba da uzme glavicu crnog luka, preseče je napola i potom razdvoji luk na 12 delova. Oni se potom poređaju po prozoru, posole i ostave prekonoći.

Sutradan, domaćin "pregleda" luk – svaki od delova simbolizuje mesece u godini.

Ukoliko u nekima od njih ima vode, to znači da će ti meseci biti veoma kišoviti, verovalo se, dok suvi delovi crnog luka "prognoziraju" sušan mesec.

Srbija Danas/Glossy/Prenela: J.Šipčić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.