Veče za pamćenje: Akis Petrecikis uživao u srpskim specijalitetima u školi kuvanja Il Primo

Izvor: Lepota i zdravlje, 14.Maj.2025, 12:11

Veče za pamćenje: Akis Petrecikis uživao u srpskim specijalitetima u školi kuvanja Il Primo

Uoči centralnog nastupa na kulinarskom događaju u Ušću, jedan od najpoznatijih grčkih kuvara, Akis Petrecikis, proveo je nezaboravno veče u beogradskoj školi kuvanja Il Primo, gde su mu srpski kuvari pripremili autentične specijalitete domaće kuhinje. U prisustvu brojnih gostiju, novinara, influensera i obožavalaca, Akis je degustirao bogatu trpezu na kojoj su se našli proizvodi ekipe iz Koordinate, koji su doneli sveže organsko povrće iz svoje bašte, zatim čuvena prasetina iz restorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << Pretop, kao i domaće poslastice i specijaliteti koje je pripremio tim Il Primo škole kuvanja, uključujući i tradicionalnu gibanicu. Slobodan Radeta iz škole kuvanja Il Primo otkrio nam je da je Akis bio veoma zadovoljan srpskim specijalitetima i da je imao mnogo pitanja za kolege kuvare o tome kako se jela koja su se našla na ovoj domaćinskoj trpezi prave. Pripremili smo mu neke specijalitete koji su deo tradicionalne srpske kuhinje, a koje ne bi mogao da nađe u restoranima. Bilo je tu dosta domaćih srpskih pita po kojima smo poznati, kao što su pite sa mesom, pečurkama, nezaobilazna gibanica, a imali smo i poseban kafanski meni. Napravili smo teleći ribić na kajmaku, mlince sa ćuretinom, prebranac sa kobasicom, gurmanske uštipke… On se, koliko sam video, najviše zadržao na mesu, a i bio je veoma gladan, jer je došao pravo sa aerodroma, pa je dobro da smo ga dočekali spremni i domaćinski kako je to i običaj u Srbiji. Poseban utisak na Akisa ostavila je srpska prasetina, za koju je rekao da je „tako mekana i savršeno pripremljena, da je nekoliko puta dopunjavao tanjir“. „Ono što me je najviše dirnulo je atmosfera – ta toplina za trpezom koja je zajednička celom Balkanu. Ljudi ovde jedu zajedno, hrana je pripremljena s ljubavlju i za ljude, i uvek je ima petnaest puta više nego što je moguće pojesti. To nije samo gastronomija, to je kultura velikodušnosti. To nas spaja – Srbiju, Grčku i ceo Balkan,“ izjavio je Akis. Ovaj intimniji susret bio je savršena uvertira u kulinarski spektakl koji se večeras, 14. maja, održava u UŠĆE Shopping Centru, gde će Akis uživo pripremati grčka jela za publiku, u organizaciji kanala 24Kitchen, povodom emitovanja nove emisije Pecite sa Akisom. Događaj je organizovan uz podršku partnera 24 kitchen kanala – kompanije Electolux koja će ovom prilikom predstaviti svoju novu liniju indukcijskih ploča – Electrolux Saphirmatt koje su otpornije na grebanje od standardnih ploča, a lakše su i za čišćenje jer osiguravaju manje mrlja i otisaka prstiju. Foto: Ivana Karić

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.