VISOKE TEMPERATURE su STRES za organizam: Ovo su manje poznati simptomi TOPLOTNOG UDARA, ukoliko se ne leče mogu izazvati i FATALNE POSLEDICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 15:47

VISOKE TEMPERATURE su STRES za organizam: Ovo su manje poznati simptomi TOPLOTNOG UDARA, ukoliko se ne leče mogu izazvati i FATALNE POSLEDICE

Za neke svi znamo - visoka telesne temperature, prekomerno znojenje i glavobolja, dok su neki neobični i često ih ne vezujemo za ovo stanje.

Visoke temperature, kao i vremenske promene veliki su stres za organizam. Letnje temperature mogu izazvati mnoge probleme, posebno kod starih ljudi, hroničnih bolesnika, dece i trudnica. 

Kao naješća posledica izlaganja jakim sunčevim zracima javlja se toplotni udar. Neki od simptoma - poput >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << visoke telesne temperature, prekomernog znojenja i glavobolje - prilično su poznati u letnjim mesecima.

Ipak postoji nekoliko znakova koji su malo neobičniji. Oni se manifestuju kao uznemirenost, razdražljivost i nejasan govor.

Ukoliko primetite kod sebe ili drugih neuobičajno ponašanje, trebalo bi da posetite doktora što je pre moguće. Ako to ne učinite, može doći do ozbiljnih posedica - trajnog invaliditeta ili čak smrti, upozoravaju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CKPB).

Ovo su najčešći simptomi toplotnog udara na koje treba obratiti pažnju:

- Oni se obično javljaju nakon blažeg toplotnog udara, te ako se možete ohladiti u roku od 30 minuta, nije potrebno posetiti lekara, poručuju iz Centra.

Međutim, ako pomislite da bi neko mogao da doživi toplotni udar, pozovite hitnu pomoć.

Znajte da tada treba preduzeti hitne mere da se njihova temperatura smanji. CKPB kaže da biste trebali:

Oni stariji od 65 godina ili sa već postojećim zdravstvenim stanjima, uključujući probleme sa disanjem i srcem, najviše su izloženi riziku.

Srećom, postoji nekoliko načina da smanjite rizik od razvoja bolesti povezanih sa toplotom.

Iz Centra kažu da treba da pijete više tečnosti, da nosite svetlu, široku odeću i izbegavate sunce između 11 i 15 časova. Takođe savetuju da izbegavate veće doze alkohola, ekstremne vežbe i boravak na suncu.

Deca, stariji ljudi i oni sa dugotrajnim zdravstvenim problemima (kao što su dijabetes ili problemi sa srcem) su u većoj opasnosti od toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.