UPOZORENJE, ŠOKANTNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili 25 ŠTETNIH HEMIKALIJA u MAJČINOM MLEKU, neke od njih utiču na poremećaje RAZVOJA MOZGA kod beba

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2023, 09:49

UPOZORENJE, ŠOKANTNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili 25 ŠTETNIH HEMIKALIJA u MAJČINOM MLEKU, neke od njih utiču na poremećaje RAZVOJA MOZGA kod beba

Za ovakve rezultate ipak nije kriva priroda, već čovek

Priroda se pobrinula za sve. Baš kao što beba u maminom stomaku dobija hranljive materije potrebne za napredak i rast, tako i posle rođenja sve što joj je neophodno dobija iz majčinog mleka. 

Do ovih saznanja dovela su brojna naučna istraživanja. Ispitivanja majčinog mleka kod ljudi i majmuna pokazala su da se nivo masti, proteina, vitamina, šećera, minerala i hormona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veoma razlikuje od majke do majke. Ipak, nova studija je otkrila štetne materije u majčinom mleku, ali krivac nije priroda...

Istraživanja čiji su rezultati publikovani u naučnoj studiji, otkrila su prisustvo oko 25 različitih hemikalija u majčinom mleku, a koje predstavljaju pretnju za bebe.

Istraživači su analizirali mleko 50 majki i došli su do šokantnih rezultata. Naime, kod svih je primećeno prisustvo čestica bromiranog usporivača gorenja - hemikalija koje je napravio čovek, da bi proizvodi učinio manje zapaljivim.

Erika Šreder ovim povodom je rekla: - Neka regulatorna tela, u EU i na državnom nivou u SAD, prešla su na ograničavanje upotrebe BFR-a u elektronici. Međutim, istovremeno se nastavlja proizvodnja i upotreba ovih jedinjenja, kaže ona i dodaje:

- Verovatno će uticati na zdravlje dece sve dok vlade ne zahtevaju od kompanija da prestanu sa upotrebom i pređu na bezbednija rešenja. Bromirani usporivači plamena se sastoje od oko 75 hemikalija, ističe ona.

Zanimljivo je da us neke starije verzije hemikalija zabranjene na tržištu još 1970-ih, jer su bile previše toksične.

Međutim, novije verzije su počele da se vraćaju u proizvode, što je izazvalo zabrinutost među istraživačima.

Studija, objavljena u časopisu "Elsevier journal Environmental Pollution", razmatrala je da li bi postepeno ukidanje hemikalija smanjilo količinu izloženosti beba i omogućilo potpuni izostanak hemikalija za 10 godina.

Studija je sprovedena 2019. godine i u uzorcima je pronađeno oko 25 bromiranih usporivača plamena, uključujući i one koji su bili zabranjeni na tržištu pre više decenija. Te hemikalije se nazivaju polibromovani difenil etri (PBDE) i povezani su sa zdravstvenim rizicima kod dece.

Od zabrane PBDE u nekim državama, kompanije su sve više prelazile na bromofenole, čija koncentracija je pronađena u 88 odsto majčinog mleka.

Bromofenoli su jako opasni, jer su povezani sa poremećajima u razvoju mozga. Šreder je ove rezultate istraživanja opisala kao "uznemiravajuće".

Ona je za "The Guardian" izjavila: - Paralele između ovih hemikalija su izuzetno uznemirujuće, i vidimo da se bromofenoli nakupljaju u majčinom mleku. Nadam se da ćemo ovog puta naučiti lekciju i osigurati da hemikalije koje se koriste u proizvodima budu bezbedne za sve, posebno za decu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.