U kojim godinama su žene, a u kojim muškarci najbolje raspoloženi za seks

Izvor: B92, 09.Dec.2023, 20:20

U kojim godinama su žene, a u kojim muškarci najbolje raspoloženi za seks

Iako seksualni vrhunac odmah asocira na orgazam, ovaj se pojam ipak odnosi na životni period kad imamo najviše interesa za seks, kad nam je najprijatniji i kad najviše o njemu razmišljamo.

Mada nam je logično da zaključimo da seksualni vrhunac doživljavamo u mladim danima, istraživanja su pokazala da je to daleko od istine. Knjige poznatog istraživača Alfreda Kinseja govore nam mnoge zanimljivosti o ovoj temi.

Primera radi, pogrešno je verovati da je naš seksualni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nagon najjači za vreme puberteta ili adolescentskog perioda, a još je zanimljivija činjenica da muškarci i žene vrhunac svog seksualnog nagona doživljavaju u različitim periodima života.

Pomenuti istraživač je u jednom od svojih istraživanja upitao muškarce i žene u kojim su godinama doživljavali najbolji seks, kad su u njemu najviše uživali i kad su doživljavali najviše orgazama.

Statistika je pokazala da su muškarci u seksu najviše uživali u 17. i 18. godini svog života, dok je kod žena to bilo dosta kasnije. Žene, naime, seksualni vrhunac dožive tek u srednjim 30-ima, a glavni je razlog zadovoljstvo samom sobom.

Kad žena dođe u određene godine i pronađe sebe, postane zadovoljnija u svom telu, a samim tim i opuštenija. Nije više opterećena izgledom, bira poze koje su joj udobne i ugodne, a ne one u kojima izgleda privlačno. Takođe, žena tada zna šta želi i nije joj problem da to kaže.

Kad je reč o muškom seksualnom iskustvu, to obično bude u kontekstu broja žena s kojima su spavali i svih taktika i strategija koje su naučili za vreme svog seksualnog života. Dakle, kroz godine žene uče o sebi, a muškarci o ženama. I to je savršen recept za dobar seks u kasnijem životnom periodu.

Mlađe devojke, s druge strane, nisu vešte u komuniciranju svojih želja i potreba s partnerom, a nezadovoljstvo svojim telom najviše utiče na njihov seksualni život. Na primer, u jednom je istraživanju čak 30 posto devojaka priznalo da tokom seksa pokušavaju da sakriju stomak pa su istraživači lako mogli da pronađu vezu između dobrog seksa i samopouzdanja.

Isto istraživanje je pokazalo da žene između 27 i 45 godina imaju najčešće seksualne odnose. Žene u tom periodu života najčešće i rađaju decu, a trudnoća može uticati na hormone i seks učiniti boljim ili gorim.

U većini slučajeva libido poraste nakon trudnoće, pa je i to jedan od razloga zašto je ženama seks ugodniji nego mladim devojkama. Žene imaju povećan seksualni nagon sve do menopauze, kad nivo estrogena pada, a libido se smanjuje.

Muškarcima se, s druge strane, libido ne smanjuje u zlatnom periodu njihovog života. Na njihov seksualni nagon u 50-im godinama utiču stres na poslu, finansijski stres i zdravstveni problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.