Tri lica pite od jabuka: Najlepši recepti za američku, lenju pitu i francuski tart

Izvor: Lepota i zdravlje, 10.Sep.2025, 09:08

Tri lica pite od jabuka: Najlepši recepti za američku, lenju pitu i francuski tart

Dok u pekarama miriše na cimet rolnice, a u kafićima bundeva već ulazi u latte, vreme je da kod kuće zamesimo ono zbog čega jesen stvarno ima smisla: pitu od jabuka. Nema puno slatkiša koji su toliko univerzalni, a da nose toliko lokalnog šarma. Pita od jabuka se sprema u Srbiji, Americi i Francuskoj sa podjednakim entuzijazmom, jer je ovaj slatkiš istovremeno i nostalgija i trend. Zato smo prikupili recepte za tri najpoznatije verzije ovog kolača koje se prave na svim meridijanima: lenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << pitu iz domaće kuhinje, elegantni francuski tart i sočnu američku pitu. Tri stila, jedna jesen. @home_of_blossom @home_of_blossom Lenja pita od jabuka Sastojci za koru: 500 g brašna 1 kesica praška za pecivo 1 jaje 1 žumance 200 g šećera 200 g margarina ili maslaca 1 vanilin šećer 4–5 kašika mleka Fil: 800 g jabuka (kiselkastih, npr. granny smith) 100–150 g šećera (po ukusu i kiselosti jabuka) Cimet po ukusu 1 kašika griza (ili prezli – da upije sok) Priprema: Zamesite testo: Pomešajte suve sastojke, dodajte jaje, žumance, omekšali maslac i mleko. Umutite glatko testo. Podelite na dva dela i stavite u frižider na 30 minuta. Pripremite jabuke: Oljuštte i narendajte jabuke. Dinstajte ih par minuta sa šećerom dok ne puste sok. Dodajte cimet i griz. Ohladite. Rastanjite prvi deo testa i stavite ga u podmazan pleh (20×30 cm). Rasporedite fil, pa pokrijte drugim delom testa. Pecite na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke. @fakander @fakander Francuski tart od jabuka (Tarte aux pommes) Sastojci za prhko testo (pâte brisée): 250 g brašna 125 g maslaca (hladnog) Prstohvat soli 1 kašika šećera 1 žumance 3–4 kašike hladne vode Fil: 3–4 jabuke (zlatne delišes ili slatke jabuke) 2 kašike šećer 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta Džem od kajsije (za premaz) Po želji: malo limunovog soka Priprema: Umesite prhko testo od brašna, hladnog maslaca, prstohvata soli, šećera, žumanceta i hladne vode formirajući disk koji umotate u foliju i ostavite u frižider najmanje 30 minuta. Zatim rastanjite testo i napolžite ga u kalup za tart prečnika 26 cm. Izbockajte viljuškom. Početku pečenja, poželjno, napečite naslepo – postavite papir za pečenje i suvi pasulj. Pecite na 180 stepeni oko 10 minuta. Dok pravite fil, oljuštite i isecite jabuke na tanke kriške. Rasporedite ih u krug po površini testa, pospite šećerom i vanilom i po želji limunovim sokom. Vratite tart u pećnicu i pecite još 30 do 35 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni i ne izgleda čvrsto. Čim izvadite iz rerne dok je toplo, premažite džemom od kajsije zarad ukusa i sjajnog izgleda.  Američka pita od jabuka (Apple pie) Sastojci za testo (double crust): 350 g brašna 200 g putera (hladnog, na kockice) 1 kašika šećera 1/2 kašičice soli 6–8 kašika ledene vode Fil: 6 jabuka (granny smith + slatke kombinacija) 100 g smeđeg šećera 50 g belog šećera 2 kašike brašna 1 kašičica cimeta 1/4 kašičice muskatnog oraščića 1 kašika limunovog soka 30 g putera (na listiće) Za premaz: 1 jaje + 1 kašika mleka (za sjaj) Priprema: Pomešajte suve sastojke za testo – brašno, šećer, so i puter. Izradite puter rukama da dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte ledenu vodu i zamesite testo dok ne možete da formirate loptu. Podelite loptu na dva dela, uvijte u foliju i ostavite u frižider najmanje sat vremena. U međuvremenu, pripremite fil. Oljuštite i isecite jabuke na tanke listove, umešajte sa šećerom, brašnom, cimetom, oraščićem i limunovim sokom. Rastanjite prvi deo testa i obložite kalup za žitku pitu prečnika 22 do 24 cm. Sipajte fil i po jabukama poredajte komadiće putera. Rastanjite drugi deo testa, prekrijte pitu i po potrebi spojite te ivice i izrežite otvore ako je kora cela. Premažujte površinu jajem i pospite šećerom. Pecite na 200 stepeni prvih 15 minuta, zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 40 do 45 minuta dok kora ne zarumeni i jabuke ne omekšaju. Ostavite da pita odmorni najmanje dva sata pre sečenja. @sourdoughbyvitaliya @sourdoughbyvitaliya @sourdoughbyvitaliya Foto: Instagram/ @home_of_blossom, @fakander, @granny_aye, @sourdoughbyvitalia

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Najukusniji jesenji recepti sa bundevom

Izvor: Lepota i zdravlje, 11.Sep.2025, 09:01

Ako ste ljubitelji cimet rolnica, pistaća ili pite o jabuka, razumemo – i mi smo. Ali, to ne znači da smo zaboravili na bundevu, povrće koje je gotovo sinonim za jesen i koji je važan deo domaće kuhinje. Samo pomislite na slatku vojvođansku bundevaru, ili na slanu pitu sa krompirom i bundevom....

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.