TANJIR PUN VITAMINA: Pripremite GRAŠAK po bakinom receptu, odličan je za PROBAVU, jača SRCE i krvne sudove

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2022, 09:34

TANJIR PUN VITAMINA: Pripremite GRAŠAK po bakinom receptu, odličan je za PROBAVU, jača SRCE i krvne sudove

Odličan izbor za današnji ručak!

Danas vam iz bakine kuhinje predstavaljmo recept za posni grašak. Ovo jelo ne samo da je zdravo i hranljivo, već je i dijetalno. Slobodno ga možete pripremiti ukoliko ste ovih dana  na dijeti ili želite da odmorite od praznične trpeze koja je ovog meseca bila prilično bogata.

Potrebno je:

Priprema:

Usitniti luk papriku i šargarepu pa je ispržiti da omekne. Dodati grašak i naliti vode da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se kuva.

Umutiti malu kašičicu brašna pa ubaciti u grašak.  Po želji dodati suvog začina, soli i na kraju peršunov list. Servirati toplo. Prijatno!

Evo koliko je grašak zdrav.

Odličan je antioksidant

Zajedno sa visokim nivoom hranljivih materija, grašak je izuzetno bogat proteinima, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora proteina. Visoki nivoi proteina nude brojne prednosti. Protein pomaže u poboljšanju mišićne snage i zdravlja kostiju i igra značajnu ulogu u održavanju zdrave težine pomažući u kontroli apetita.

Grašak takođe ima visok sadržaj vlakana, što takođe pomaže u kontroli apetita. Osim toga, grašak je bogat i fenolnim jedinjenjima, koji su prirodni antioksidanti koji štite organizam od bolesti poput raka i drugih zapaljenskih bolesti.

Za zdravlje srca i krvnih sudova

Postoje brojni razlozi zbog kojih grašak može pomoći u održavanju zdravlja srca: jedan od njih je velika količina vlakana. Pokazalo se da hrana bogata vlaknima poboljšava nivo lipida u serumu, kao i da smanjuje krvni pritisak i upalu. Sadržaj minerala u grašku, uključujući kalijum, magnezijum i kalcijum, takođe podržava zdravi krvni pritisak. Osim toga, grašak sadrži vitamin C, karoteonoide i flavonole koji takođe podržavaju zdravlje srca.

Odličan za probavu

Visok sadržaj vlakana u grašku je velika prednost za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u vašim crevima, što zauzvrat pomaže da se smanji razmnožavanje loših bakterija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Zbog visokog nivoa proteina i vlakana u grašku, oni mogu igrati značajnu ulogu u posredovanju glikemijskog odgovora organizma. Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju ugljenih hidrata, što znači sporo, stabilnije povećanje šećera u krvi, umesto naglog skoka.

Protein je važan za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, posebno za one sa dijabetesom tipa 2. Grašak takođe sadrži vitamine A, D, C i K, kao imagnezijum, koji su se pokazali korisnim u regulisanju šećera u krvi i podržavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Pored održavanja zdravog nivoa šećera u krvi, grašak ima nizak glikemijski indeks.

Evo koliko je grašak zdrav.

Odličan je antioksidant

Zajedno sa visokim nivoom hranljivih materija, grašak je izuzetno bogat proteinima, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora proteina. Visoki nivoi proteina nude brojne prednosti. Protein pomaže u poboljšanju mišićne snage i zdravlja kostiju i igra značajnu ulogu u održavanju zdrave težine pomažući u kontroli apetita.

Grašak takođe ima visok sadržaj vlakana, što takođe pomaže u kontroli apetita. Osim toga, grašak je bogat i fenolnim jedinjenjima, koji su prirodni antioksidanti koji štite organizam od bolesti poput raka i drugih zapaljenskih bolesti.

Za zdravlje srca i krvnih sudova

Postoje brojni razlozi zbog kojih grašak može pomoći u održavanju zdravlja srca: jedan od njih je velika količina vlakana. Pokazalo se da hrana bogata vlaknima poboljšava nivo lipida u serumu, kao i da smanjuje krvni pritisak i upalu. Sadržaj minerala u grašku, uključujući kalijum, magnezijum i kalcijum, takođe podržava zdravi krvni pritisak. Osim toga, grašak sadrži vitamin C, karoteonoide i flavonole koji takođe podržavaju zdravlje srca.

Odličan za probavu

Visok sadržaj vlakana u grašku je velika prednost za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u vašim crevima, što zauzvrat pomaže da se smanji razmnožavanje loših bakterija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Zbog visokog nivoa proteina i vlakana u grašku, oni mogu igrati značajnu ulogu u posredovanju glikemijskog odgovora organizma. Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju ugljenih hidrata, što znači sporo, stabilnije povećanje šećera u krvi, umesto naglog skoka.

Protein je važan za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, posebno za one sa dijabetesom tipa 2. Grašak takođe sadrži vitamine A, D, C i K, kao imagnezijum, koji su se pokazali korisnim u regulisanju šećera u krvi i podržavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Pored održavanja zdravog nivoa šećera u krvi, grašak ima nizak glikemijski indeks.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.