Svinjska MAST - STARI SRPSKI LEK! Pomaže kod problema sa plućima, a evo kako da je koristite

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 14:32

Svinjska MAST - STARI SRPSKI LEK! Pomaže kod problema sa plućima, a evo kako da je koristite

Potrebno je pripremiti mast na ovaj način!

Starinska kućna apoteka obavezno je sadržavala brojne prirodne lekove protiv kašlja, a među njima je uvek bila i svinjska mast, "preprana" u devet voda.

Domaćice su posebno pripremale mast za lečenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bela mast.

Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa tkaninom, a onda obući detetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.

Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa ovom mešavinom natopiti oblogu.

Smatra se da mast umiruje upalne procese i "izvlači" temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.

A post shared by Iryna (@breadukraine)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.