Sutra slavimo SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA, dan za NAJLEPŠE vesti: Za dobru sreću OBAVEZNO VALJA URADITI OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 19:30

Sutra slavimo SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA, dan za NAJLEPŠE vesti: Za dobru sreću OBAVEZNO VALJA URADITI OVO

Veruje se da Arhangel Gavrilo donosi blage i lepe vesti, a evo koji običaj treba poštovati na ovaj sveti praznik!

Pravoslavni vernici sutra slave praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, dan u kojem se proslavljaju radosne vesti.

Arhangel Gavrilo ima veliki značaj u hrišćanskoj veri, pa je ovaj praznik, iako nije obeležen crvenim slovom, važan za mnoge vernike.

Arhangel Gavrila hrišćani smatraju za vesnika najlepših vesti, jer je u hrišćanstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << objavio najvažnije događaje iz Novog Zaveta, poput javljanja arhangela Gavrila Bogorodici uz reči da će dobiti sina, mironosnicama na grobu objavivši da je Gospod Isus Hristos vaskrsao i svešteniku Zahariji doneo vest o rođenju Jovana Krstitelja.

Sabor Arhangela Gavrila se proslavlja 8.aprila i 26. jula kao Letnji Aranđelovdan. Arhangel Gavrilo je prema hrišćanskom učenju jedan od sedam velikih anđela serafima, onih koiji su najbliži Božijem prestolu. Na ikonama se prikazuje sa upaljenim fenjerom u desnoj i ogledalom od jaspisa u levoj ruci.

Prikazan je na fresci Beli anđeo koja je u srednjovjekovnom manastiru Mileševa, smatra se za jedno od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, pa je UNICEF fresku Beli anđeo izabrao kao simbol Evrope.

Molitva svetom arhangelu Gavrilu:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Za ovaj praznik vezani su mnogi rituali i običaji, a nekada se verovalo da devojke na ovaj dan ne treba da se bave ručnim radovima, odnosno da šiju ili pletu.

Međutim, ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SPC obilježava Sabor Svetog arhangela Gavrila: Nije crveno slovo, a ima veliki značaj

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jul.2023, 07:52

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obilježava danas praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju svijeta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.