Stručnjaci tvrde da nikada ne bi trebalo da SPAVAMO u OVOJ POZI - Kiropraktičar ističe da ona UNIŠTAVA KIČMU i OPTEREĆUJE SRCE

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2023, 12:46

Stručnjaci tvrde da nikada ne bi trebalo da SPAVAMO u OVOJ POZI - Kiropraktičar ističe da ona "UNIŠTAVA KIČMU" i OPTEREĆUJE SRCE

Kvalitetan san pomaže da se telo oporavi od iscrpljujućih dnevnih aktivnosti, pripremi za naredni dan, ali i obezbedi zdravu psihičku funkciju. Od krucijalnog je značaja zato san od najmanje 8 sati, te poza u kojoj spavamo. Kiropraktičar otkriva koji položaj je najkritičniji i koji može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem

Kiropraktičar na TikTok-u je upozorio da ne spavate na prednjoj strani zbog opterećenja koje taj položaj daje vašem telu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dr Jae Čang, koji radi u velnes klinici u Arizoni, objavio je prošle nedelje video o tome zašto je način na koji spavate ključan za zdravlje vaše kičme i srca.

Na snimku, koji je prikupio preko 21 milion pregleda, vidi se kako dr Čang objašnjava 250.000 pratilaca svoje klinike da spavanje na prednjem delu može da izazove stres na vratu, donjem delu leđa i srcu.

- Ako spavate na stomaku, morate okrenuti glavu na jednu stranu. To može da izazove naprezanje i stres na vašem vratu, a takođe može da izazove veći pritisak na donji deo leđa, rekao je on.

- Ovaj položaj za spavanje takođe može dovesti do pritiska na vaše srce i možda izazvati neke kardiovaskularne probleme kod onih ljudi koji imaju problema sa srcem.

Zaspati na prednjoj strani se smatra nezdravim, jer može inhibirati disanje i uzrokovati nepravilno zakrivljenje kičme.

Vaš torzo prirodno tone dublje u dušek zbog svoje težine, što može dovesti do savijanja leđa, a potom i do istezanja kičme u suprotnom položaju.

Ovo može dovesti do bolova nakon buđenja, kao i zategnutosti mišića. Kada se napreže vrat, to može dovesti do migrene.

Tenzijske glavobolje mogu biti rezultat napetosti ili kontrakcije mišića vrata i glave.

Položaj vas takođe tera da okrenete glavu, što takođe može dovesti do upale i bolova u mišićima vrata, kao i do bolova u leđima.

Stručnjaci se slažu da su spavanje na leđima i boku najbolji položaji, ali mnogi korisnici TikTok-a su u komentarima insistirali da mogu da zadremaju samo kada su na stomaku.

Smatra se da je spavanje na leđima najbolje, jer je težina tela raspoređena ravnomernije, što znači da nijedan region nije pod većim opterećenjem od drugog.

Zaspati na boku je takođe popularan položaj i ima prednosti u smanjenju bolova u leđima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.