
Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2021, 14:25
Stručnjaci razrešili večitu dilemu: Da li je ZDRAVO pripremati hranu na MASLINOVOM ulju?
Jedna od standardnih predrasuda je da se prženjem na maslinovom ulju gube sve hranljive materije koje su zdrave za organizam.
Između suncokretovog i maslinovog ulja, svakako bolja opcija je maslinovo.
Ono je veoma cenjeno kad je u pitanju ishrana zato što sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina i polifenola.
Često je preporuka da se maslinovo ulje koristi isključivo kao dodatak salatama i jelima, a ne za prženje i kuvanje hrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Takođe, jedna od standardnih predrasuda je da se prženjem na maslinovom ulju gube sve hranljive materije koje su zdrave za organizam.
Međutim, slobodno ga možete koristiti za kuvanje i prženje jer ono u sebi sadrži visoku koncentraciju jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline, koja doprinosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama.
S druge strane, prženje na suncokretovom ulju nije zdravo jer spada u biljno ulje koje ima neuravnoteženu količinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Vrlo nezdrava opcija je da jedno isto ulje koristite nekoliko puta, zato što sadrži toksične nus proizvode. Prženje na istom ulju stvara oksidanse koji su sposobni da oštete DNK.
Svakako da je najbolja opcija da maslinovo ulje koristite "na hladno", odnosno da prelijete salatu ili kao dodatak nekom drugom obroku. Na taj način se čuva najveća količina zdravih materija u njemu.
Ipak, nećete pogrešiti ni ako pržite na njemu jer ono ima tendenciju zagrevanja na preko 210 stepeni, znatno iznad temperature pripreme hrane, što ga čini stabilnijim u odnosu na druga biljna ulja.
Nastavak na SrbijaDanas.com...
Sve koristi maslinovog ulja i odgovor na dilemu da li je kancerogeno ako ga pržite
Izvor: eKlinika.rs, 13.Apr.2021, 12:32
Masline su tradicionalna kultura mediteranskog regiona, a maslinovo ulje dobija se presovanjem celih maslina, ploda maslinovog drveta. Svako maslinovo ulje je bez sumnje blagotvorno za naše zdravlje, ali je najkvalitetnije ono sa oznakom ekstra devičansko – nerafinisano, hladno ceđeno, nije hemijski...