Šta je za večeru? Supa sa kobasicama, keljom i ječmom (probajte, reći ćete nam „hvala“!)

Izvor: Lepota i zdravlje, 30.Sep.2021, 18:03

Šta je za večeru? Supa sa kobasicama, keljom i ječmom (probajte, reći ćete nam „hvala“!)

Supa sa kobasicama, keljom i ječmom – kada je jednom probate, ove jeseni i zime biće sasvim sigurno često na vašem jelovniku! Bonus: bogata je proteinima i vlaknima. Zašto volimo ovu kombinaciju namirnica? Kelj je istinska supernamirnica, koja sadrži vitamine A, C i K, uz minerale poput mangana, bakra i kalcijuma. Paradajz i suva kobasica (poput, recimo, čerizo ili pak kranjske kobasice) i daju ovoj supi neodoljivu aromu. Probajte i… Jednostavna terijaki piletina (gotova za 20 minuta) Recept: >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << Supa sa kobasicama, keljom i ječmom Aktivno vreme: 25 minuta Ukupno vreme: 45 minuta Porcije: 6 Potrebno: 3 kašike maslinovog ulja 300 g suve kobasice (čerizo ili slična, možete izabrati ljutkastu ako volite) 1 veliki crni luk, sitno iseckan 3 šargarepe, iseckane 2 štapića celera, iseckana 1-2 veća krompira iseckana na sitne kockice 3 čena belog luka, sitno iseckana 1 konzerva (400 g) pelata od paradajza 6 šolja (od 240 ml) pilećeg bujona 2 grančice ruzmarina komad kore parmezana (parmigiano reggiano) ¾ šolje ječma 6 šolja iseckanog kelja 2/3 šolje sitno narendanog parmezana sira Priprema: 1. Zagrejte 1 kašiku ulja u velikoj šerpi na srednje visokoj temperaturi. Prodinstajte kobasicu isečenu na kolutove, dok ne dobije smeđu boju i lepu koricu, 3 do 4 minuta. Prebacite kobasicu u posebnu posudu. 2. Dodajte preostale 2 kašike ulja u šerpu. Izdinstajte crni luk, šargarepu i celer na srednje jakoj vatri, mešajući povremeno, dok povrće ne omekša, oko 6 minuta. Dodajte beli luk, pa ga pržite dok ne razvije aromu, oko 1 minut. Uspite pelat od paradajza i bujon, a zatim i kockice krompira, grančice ruzmarina i koricu parmezana ako je koristite. Ostavite poklopljeno na tihoj vatri, dok ne proključa, oko 10 minuta. 3. Uspite i ječam pa kuvajte, povremeno mešajući, dok žitarica ne bude “al dente”, oko 8 minuta. Probajte da li je krompir mekan. Ako jeste, dodajte kelj pa vratite u šerpu kobasicu i kuvajte uz stalno mešanje dok kelj potpuno ne omekša, oko 1 minut. Sklonite sa vatre. Izvadite i bacite grančice ruzmarina i koricu sira. Podelite supu u šest činijica. U svaku dodajte podjednaku količinu narendanog parmezana i poslužite toplo. ZAMRZNITE: Možete pripremiti veću količinu supe, pa jedan deo zamrznuti. Zamrznite bez ječma i kelja. Kada budete zagrevali supu, nakon što provri, dodajte ječam, pa kada on omekša, na samom kraju kuvanja dodajte i kelj i kuvajte još minut. PO PORCIJI 365 kalorija, 15 g masnoće (2 g zasićene), 40 mg holesterola, 7 g vlakana, 22 g proteina, 34 g ugljenih hidrata, 7 g šećera (0 g dodatog šećera), 698 mg natrijuma, 3 mg gvožđa, 220 mg kalcijuma IriGri8/ iStock via GettyThe post Šta je za večeru? Supa sa kobasicama, keljom i ječmom (probajte, reći ćete nam „hvala“!) appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.