Šta je kari? Vodič za početnike, plus recept!

Izvor: Lepota i zdravlje, 30.Jul.2021, 14:55

Šta je kari? Vodič za početnike, plus recept!

U tekstu koji sledi nekoliko je osnovnih stvari koje je važno da znate ako dosad niste pripremali kari, a zatim sledi recept za letnju verziju ovog jela, koju jednostavno morate probati! Beleške iz kuhinje zapisuje: Jasmina Ubiparip Ako u vezi s pitanjem iz naslova mislite ovako: „Kari je poznato jelo indijske kuhinje, bogato je sosom i začinima i najčešće se jede preliveno preko pirinča”… pa, niste u pravu. Kari nije indijsko jelo! Poreklo jela poznatog pod nazivom kari Osim ako niste >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << boravili u Indiji, verovatno će vas iznenaditi podatak da u toj zemlji, za koju mislimo da je „postojbina karija”, ne možete naručiti ovo jelo, jer ono tamo – ne postoji. Zbunjeni? Evo, objasniću odmah. Termin „kari” u Indiji zapravo znači sos, a jelo s tim imenom nastalo je nakon što su engleski kolonizatori, po povratku u domovinu, poželeli da prenesu arome indijske kuhinje i upoznaju s njima svoje sunarodnike. Drugim rečima: kari je britanska reinterpretacija indijske kuhinje. 3 značenja termina kari: Jelo, mešavina začina i začinska biljka (list) Da ne bude zabune, termin kari danas, osim što označava čitavu paletu veoma različitih „saftastih” jela, sa mesom, mahunarkama, povrćem i/ili plodovima mora (najsličnije našim paprikašima ili gulašima samo mnogo bogatije začinjeno!), ima i druga značenja. Terminom kari, osim pomenute grupe jela, označava se i mešavina začina. Ona znatno varira u broju i razmeri začina, ali najčešći sastojci su kurkuma, kumin, korijander, đumbir i crni biber. Kari kao mešavinu začina u marketima možete pronaći u formi kari praha ili kari paste, koja, opet, u zavisnosti od sastava, dolazi u različitim bojama… I da ne zaboravim, postoji i kari list – u pitanju je začin koji se bere sa drveta kari (Murraya koenigii), takođe tipičan za indijsku kuhinju, ali ne ulazi u mešavinu začina koju mi znamo pod nazivom kari. Kari = 1. Pikantno jelo sa dosta safta 2. Mešavina začina (prah ili pasta) 3. Začinska biljka (Murraya koenigii) I, pre nego što pređem na recept, napomenuću još i to da je ovo jelo idealno za one koji vole varijacije i spontanost u kuhinji, jer u obzir dolaze gotovo svi sastojci koje u određenom trenutku imate pri ruci. Najvažnije je da ne štedite na začinima. Osvežavajući letnji kari s leblebijom, kokosovim mlekom i limunom Potrebno (za 4 osobe): ¼ šolje + 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 240 g kuvane leblebije (ili 1 konzerva od 400 g oceđene leblebije), so i crni biber, 2 zelene tikvice iseckane na kockice, 1 šolja (od 240 ml) kukuruza šećerca, 1 crni luk iseckan na kockice, oko 2 cm sitno narendanog korena đumbira, 2 čena belog luka, izgnječena ili narendana, 1 ½ kašika karija u prahu, ½ kašičice tucane ljute paprike ili kajenskog bibera, 1 konzerva (od 400 ml) kokosovog mleka, 2 kašike tahini paste, narendana kora i sok od pola limuna, ¼ šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog, 8 krišaka grilovanog halumi sira ili škripavca, 4 šolje skuvanog basmati pirinča; plus: pržena leblebija, semenke susama, mladi luk i krastavac (ili drugi dodaci, po želji, za serviranje) Priprema: 1. Zagrejte ¼ šolje maslinovog ulja u velikom, dubokom tiganju ili šerpi. U zagrejano uspite oceđenu leblebiju, posolite i pobiberite. Pržite je uz povremeno mešanje, dok leblebija ne postane hrskava, oko 5 minuta. Odvojite polovinu od ukupne količine leblebije i sačuvajte kao dodatak za serviranje. 2. U šerpu, uz preostalu leblebiju, dodajte sada crni luk, beli luk, đumbir, tikvice i kukuruz, pa posolite i pobiberite. Dinstajte 5-10 minuta dok povrće ne omekša. 3. Umešajte kari i tucanu ljutu papriku. Propržite začine desetak sekundi, pa dodajte kokosovo mleko, pola šolje do šolju vode (po proceni) i tahini. Promešajte da se sastojci dobro sjedine, pa pustite da sos proključa na laganoj vatri i nakon toga da krčka još 5 do 10 minuta dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa umešajte limunovu koru i sok, kao i svež peršun. 4. U međuvremenu, pripremite halumi. Na srednjoj vatri ugrejte 2 kašike maslinovog ulja na nelepljivom ili gril-tiganju. Pržite halumi dok ne dobije zlatnu boju, oko 3 minuta sa svake strane. 5. Servirajte kari. U svaku posudi ili tanjir stavite otprilike jednu šolju kuvanog basmati pirinča, pa ga obilno prelijte sosom. Dodajte po dve kriške halumi sira, pospite sačuvanom prženom leblebijom, susamom i naseckanim mladim lukom, pa upotpunite kriškama svežeg rastavca. Prijatno! Pročitajte i… Minestrone supa toliko bogata nutrijentima da je zovu i eliksir dugovečnosti Recept: Jasmina Ubiparip; Vrste karija: Prostock-Studio, Sommail, iJacky, fongfong2 / iStock via GettyThe post Šta je kari? Vodič za početnike, plus recept! appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.