
Izvor: Lepota i zdravlje, 03.Mar.2021, 17:03
Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti?
Fonio je žitarica poreklom s afričkog tla – mesta gde su otkrivene najstarije kultivisane biljke. Dobro uspeva u sušnim predelima i na osiromašenom zemljištu. Ipak, uprkos tome što može da raste gotovo svugde i iako ima veliku nutritivnu vrednost, fonio je nedovoljno poznata i korišćena žitarica. Međutim, iz zapadne Afrike, gde je namirnica broj jedan, kako zbog lakog uzgoja, tako i zbog nutritivnih vrednosti, fonio polako stiže do drugih krajeva planete i stručnjaci je smatraju hranom >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << budućnosti. Fonio: Zdravstveni benefiti Ova žitarica prirodno sadrži nizak nivo holesterola, masti i natrijuma, a bogata je vlaknima, cinkom, magnezijumom i gvožđem. Uz to, sjajan je izvor vitamina grupe B, uključujući i tiamin, riboflavin i niacin – neophodne nutrijente potrebne za rast i pravilan razvoj i funkciju ćelija. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) sugeriše da je fonio, od svih žitarica, najbogatiji kalcijumom. Stoga, sjajan je izbor za one koji ne konzumiraju mlečne proizvode, kao i za vegane ili osobe koje pate od netolerancije na laktozu. Zahvaljujući svojim sastojcima, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet i utiče na povećanje energije. Zašto treba uvrstiti fonio u ishranu 1 Pored toga što sadrži kalcijum, fonio je odličan dodatak ishrani (a naročito se preporučuje veganima), jer je prepun biljnih proteina i amino-kiselina koje utiču na elastičnost kože, rast kose i zdravlje noktiju. 2 Ova žitarica se konzumira u obliku celog zrna, te je idealna za zdravlje organa za varenje. Uz to, pospešuje mršavljenje, a istraživanja su pokazala da umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, raka pankerasa i želuca. 3 Prirodno je bez glutena, te je idealan za osobe koje su osetljive na gluten ili imaju celijakiju. 4 Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, ne podiže naglo nivo šećera u krvi, pa se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa. Kako se priprema fonio Fonio je veoma svestrana žitarica. Kada se skuva, njegov “zemljani” ukus apsorbuje arome drugih namirnica. Tradicionalno, kuva se kao kuskus, a stavlja se i u čorbe, kao i u neka pića. Može i da se samelje te da se koristi u pripremi peciva, kolača i torti. (Pročitajte i… Kako da izaberete zdrave žitarice za doručak?) Način pripreme Šolju (240 ml) vode sipajte u šerpu i ostavite da provri. U vodu dodajte pola šolje (45 g) fonio žitarica, posolite i ostavite da se kuva dok ne upije vodu. Smanjite vatru i viljuškom isprobajte da li se fonio smekšao. Kuvani fonio možete da kombinujete sa voćem, salatama ili povrćem. Foto: lepotaizdravlje.rsKarisssa via Getty ImagesThe post Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti? appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...