Srpska pravoslavna crkva danas slavi VELIKOG SVECA - Reči iz njegove besede i danas se pamte, a ovo bi POSEBNO trebalo da ISPOŠTUJEMO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2023, 09:21

Srpska pravoslavna crkva danas slavi VELIKOG SVECA - Reči iz njegove besede i danas se pamte, a ovo bi POSEBNO trebalo da ISPOŠTUJEMO!

Danas se među vernicima slavi Sveti sveštenomučenik Dorotej.

Sveti sveštenomučenik Dorotej Tirski je bio episkop tirski za vreme vladavine Dioklecijana i sve do vremena Julijana Odstupnika, kada je podneo mučeničku smrt zbog svoje vere u pravoslavlje.

Dorotej je bio izuzetno obrazovan, pisao je poučna dela na grčkom i latinskom jeziku, a posebno je poznata njegova grčko-latinska Sintagma.

Dorotej je učestvovao na Prvom Nikejskom saboru. Za vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vladavine rimskog cara Julijana, koji je kratkotrajno pokušao obnoviti paganizam u Carstvu, Dorotej je prognan u Odisopolis na Crnom moru (današnja Varna), gde je, prema tradiciji, pogubljen, odnosno pretrpeo mučeničku smrt u dobi od 107 godina.

Rimokatolička crkva slavi njegovu svetost 5. juna, dok Pravoslavna crkva slavi 18. juna

U njegovoj besedi se naglašava kada ne treba kršiti post i uvek težiti da pomognemo drugima, kad god smo u mogućnosti:

"Nikada ne krši post sredom i petkom. Taj post je zapoveđen od Crkve i ima dobro opravdanje. Ako si ikada prekršio taj post u svom životu, moli se Bogu da ti oprosti i više ne greši. Ne uskraćuj dobro onima kojima je potrebno, kada možeš da pomogneš. Bog neće uskratiti tebi ono što ti je potrebno, ne uskraćuj ni ti čoveku koga ti je Bog poslao da isproba tvoje srce. Ako ti neki siromah pruži ruku za pomoć bar jednom u životu, pruži mu je i ne odbij. Tvoja nemilosrdnost će te peći kao žeravica i neće ti doneti mir sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srce."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.