Izvor: Lepota i zdravlje, 04.Avg.2023, 14:01
Špagete s tikvicama i limunom – ručak spreman za pola sata
Tražite recepte za brza jela? Mi smo našli savršenu ideju za letnji ručak – špagete s tikvicama i limunom. A može i bilo koja druga testenina. Špagete s tikvicama su toliko ukusne da bismo ih jeli svaki dan. A naročito zato što se pripremaju jednostavno i brzo. Pritom se i lako vare, uopšte nisu “teške za stomak”. Sadrže manje kalorija nego recimo bolonjeze (mada i njih obožavamo). Dakle, iskoristite maksimalno sezonu tikvica. Mi svakako hoćemo jer od njih može baš svašta da >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << se napravi. Špagete s tikvicama i limunom: Zašto toliko volimo tikvice Tikvice nisu samo lake za pripremu i lako svariljive, one su i izuzetno zdrave. Tikvice obiluju vitaminom A koji je neophodan za zdravu kožu (a leti naročito moramo da vodimo računa o njoj) i dobar vid. Osim toga, ovo povrće sadrž i: vitamine C, K, B1 i B6, mangan, magnezijum, kalijum, folate, bakar… Ali ono što tikvice svrstava među najzdravije povrće su antioksidansi. Antioksidansi su korisna biljna jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Tikvice obiluju karotenoidima – kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten. Ovi antioksidansi čuvaju oči, kožu, srce. I najviše ih ima u kori. Kako se pripremaju Sastojci za 4 osobe: 1 pakovanje špageta ili testenine po izboru 900 g tikvica 1 manja glavica crnog luka 4 velika čena belog luka 3 kašike maslinovog ulja ¼ kašičice tucane crvene paprike (može i ljute ako volite) 2 kašičice morske soli mleveni biber po ukusu 1 limun 30 g parmezana, plus još za serviranje ½ šolje svežih listova bosiljka ili nane ½ šolje pavlake za kuvanje Priprema: Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, prema uputstvu s pakovanja. Ostavite 2 šolje vode u kojoj su se kuvale. Trebaće vam za sos. U međuvremenu, dobro operite tikvice, a zatim ih narendajte na krupno rende i stavite u krpu. Pritisnite da se iscedi višak tečnosti. A za to možete koristiti i cediljku. Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk. Zagrejet ulje na srednjo temperaturi i kratko propržite tucanu papriku, pa dodajte tikvice, crni i beli luk. Posolite i pobiberite. Dinstajte tikvice 15-20 minuta. U međuvremenu, iscedite sok od limuna. Prebacite testeninu u šerpu u kojoj se dinstaju tikvice. Smanjite temperaturu, dodajte ½ šolje tečnosti u kojoj su se kuvale špagete i pavlaku za kuvanje. Dobro promešajte. Zatim dodajte sir i još ½ šolje tečnosti u kojoj su se kuvale špagete. Brzo mešajte i po potrebi dodajte još malo vode u kojoj su se kuvale špagete. Sklonite špagete s vatre i dodajte 2 kašike limunovog soka. Ako je neophodno, dodajte još malo soli, bibera i limunovog soka. Na kraju dodajte bosiljak i dobro promešajte. Servirajte špagete, pospite ih parmezanom i ukrasite svežim začinskim biljem. Prijatno! Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake The post Špagete s tikvicama i limunom – ručak spreman za pola sata appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...