Sočno je, ukusno i zdravo! Otkrijte zašto je još dobro da jedete ovo slatkasto voće

Izvor: Lepota i zdravlje, 07.Jul.2020, 15:16

Sočno je, ukusno i zdravo! Otkrijte zašto je još dobro da jedete ovo slatkasto voće

To što rastu u našim voćnjacima i što im je cena pristupačna ne znači da su breskve lošije od nekog uvoznog, egzotičnog voća. Naprotiv, ovi sočni i ukusni plodovi u sebi kriju obilje blagotvornih supstanci koje pomažu našem organizmu da ostane zdrav. Svojim slatkastim ukusom breskve oduševljavaju ljude već tri hiljade godina. Da, toliko je staro ovo voće! One su idealan lagani zalogaj, a plod prosečne veličine sadrži 59 kalorija (upola manje od banane). Imajte u vidu da breskve >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << ne sadrže masti, ali zato imaju 1 gram proteina, 14 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i oko 13 grama šećera. (Pročitaj: Da li su trešnje i keto dijeta dobra kombinacija?) Breskve su dobar izvor vlakana Ukoliko su vam dosadile žitarice, optimalnu dnevnu količinu vlakana unećete jedući breskve. One sadrže oko 60% nerastvorljivih vlakana (pomažu hrani da brže prođe kroz stomak) i 40% onih rastvorljivih (usporavaju varenje). Nutricionisti ističu da vlakna ne samo što nas čine sitim već mogu pomoći i u regulisanju nivoa šećera u krvi (tako što usporavaju njegovu apsorpciju) i snižavanju holesterola. Vlakna, takođe, smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a i sjajan su način da ubrzate rad creva i sprečite nastanak opstipacije. (Pročitaj: Veganski banana hleb – bogat izvor vlakana predivnog ukusa) Sadrže vitamin C Iako neke druge vrste voća sadrže vitamin C u većoj količini nego breskve, ne treba zanemariti činjenicu da breskve kriju 10 miligrama tog dragocenog vitamina. Ipak nije zanemarljivo! Vitamin C stimuliše proizvodnju i poboljšava funkciju belih krvnih zrnaca, uključujući specifične ćelije koje napadaju bakterije i viruse. Pored toga, on pomaže telu da proizvodi kolagen. Zahvaljujući njemu, koža je glatka, čvrsta i blistava. Vitamin C je i savršen antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i tako jača imunološki sistem. (Pročitaj: Zdrava ishrana: Šta jesti pre i posle treninga?) Breskve su veoma zdrave Breskve regulišu i krvni pritisak Visok unos natrijuma povezan je s visokim krvnim pritiskom, što znači da srce pumpa više krvi, a arterije su uže nego što bi trebalo da budu. Kad je unos natrijuma visok, a unos kalijuma nizak, raste rizik za srčane bolesti i moždani udar. Uz adekvatan unos kalijuma, krvni sudovi se proširuju i kroz urin se izlučuje više natrijuma. Na taj način smanjuje se pritisak koji krv vrši na arterije, što dovodi do nižeg krvnog pritiska. Breskve sadrže kalijum i zato su sjajan način da prirodnim putem regulišete svoj krvni pritisak. (Pročitaj: Šta bi obavezno trebalo da znate o suplementima cinka) Važne su i za zdravlje očiju Zahvaljujući vitaminu A, beta-karotenu i luteinu, breskve pomažu u očuvanju vida. Naravno, to ne znači da ćete jedući ih smanjiti dioptriju, ali svakako ćete smanjiti rizik od degenerativnih oboljenja oka tipičnih za starije ljude. lepotaizdravlje.rsShape, InstagramThe post Sočno je, ukusno i zdravo! Otkrijte zašto je još dobro da jedete ovo slatkasto voće appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.