Sezona prehlada: Ovo izbegavajte ako imate bol u grlu!

Izvor: Lepota i zdravlje, 19.Dec.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona prehlada: Ovo izbegavajte ako imate bol u grlu!

Ako imate bolove u grlu, evo šta treba da izbegavate kako ga ne biste još više pogoršali… Foto: Gulliver/Thinkstock Tokom hladnijih dana prehlade su vrlo česte, a uz nju idu i bolovi u grlu i dosadni kašalj. Iako izbegavate hladno i trudite se da pijete što više čajeva, i dalje osećate neprijatan bol u grlu. Pročitajte i… Najbolji lek protiv prehlade i bolova u grlu Da biste što pre uklonili bolove i izbegli veća zapaljenja, treba da vodite računa o konzumiranju ovakvih namirnica: 1. >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << Kisela hrana Kiselina može dosta da nadraži grlo i da izazove joše veći osećaj grebanja. Da se to ne bi desilo izbegavajte sokove od pomorandže, jake limunade i grejpfrut. Pored sokova, izbegavajte i salate koje su začinjene sirćetom. 2. Preslana hrana Opšte je poznato da slana voda ima odličan efekat za ispiranje grnja i nosa, ali hrana koja je presoljena ima suprotan efekat. So sama po sebi nagriza, pa isto to čini i sluzokoži grla, tako da izbegavajte hranu koja je previše posoljena. 3. Previše tvrda hrana Upaljeno grlo je vrlo osetljivo i reaguje na bilo kakve jače, ali i manje nadražaje. Zato je previše tvrda hrana veliki neprijatelj bolnog grla. U ovakvu hranu spadaju čipsevi, orašasti plodovi, hleb sa tvrdom koricom… I sami možete reći koliko vas boli kada treba da progutate parče hleba dok ste bolesni. 4. Vruća hrana i napici Postoji razlika između vrelog i toplog čaja. Vrelo čaj vam mmože još više nadražiti grlo i naneti mu veće povrede i bolove, dok je topao čaj u stvari pravi lek za bolno grlo. Pored čajeva, i vruće supe i ostala hrana može isto negativno da deluje na grlo. Ubuduće, sačekajte da se čaj ili supa malo ohlade, pre nego što uzmete da ga pijete/jedete. 5. Ljuta hrana Ljuta hrana je odlična za otpušavanje sinusa, ali za grlo baš i nije. Kao i kisela i slana hrana, ljuta nadražuje grlo i čini ga još više bolnijim. Pokušajte da izbegnete ljute papričice, ren i ostalu ljutu hranu dok vas potpuno ne prođe bol iz grla.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Sezona prehlada: Ovo izbegavajte ako imate bol u grlu!

Izvor: Svet, 19.Dec.2015

Ako imate bolove u grlu, evo šta treba da izbegavate kako ga ne biste još više pogoršali…. Foto: Gulliver/Thinkstock.. .. Tokom hladnijih dana prehlade su vrlo česte, a uz nju idu i bolovi u grlu i dosadni kašalj. Iako izbegavate hladno i trudite se da pijete što više čajeva, i dalje osećate...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.