Sedam aktivnosti u kojima možete uživati s decom tokom jeseni

Izvor: B92, 28.Okt.2023, 08:45

Sedam aktivnosti u kojima možete uživati s decom tokom jeseni

Jesen je uveliko tu, pa je idealno vreme za neke nove aktivnosti s decom, a ukoliko vam je ponestalo ideja, donosimo vam nekoliko zanimljivih. Imajte na umu da ovakve aktivnosti razvijaju kreativnost i maštu, a uz to zbližavaju dete i roditelje.

1. Umetnost od lišća

Tokom šetnje dete sigurno seže za jesenjim lišćem i skuplja ga. Barem deo ponesite sa sobom kući te uz pomoć običnog lepka krenite u pravljenje pravih malih remek-dela. Samo nebo je granica. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ako vam je važna samo aktivnost za to jedno veče, možete iskoristiti sveže lišće, ali ako želite nešto što ćete izložiti ili čak i uramiti, prvo je potrebno presovanje lišća.

Tako će iz njega nestati sva vlaga, a napravljeni rad će dugo trajati. Dovoljno je na 3-4 dana lišće staviti u maramicu, pa između debelih knjiga kako bi ono bilo spremno za ovu aktivnost.

2. Pravljenje životinja od jesenjih plodova

Kestenje, čačkalice, žirevi i malo lepka – to je sve što vam treba za veče ispunjeno izradom životinja od jesenjih plodova. Možda se te aktivnosti i sami sećate iz svojih školskih dana.

Prepustite mašti na volju, a tokom pravljenja možete s detetom razgovarati o tome kako mu je bilo u vrtiću ili školi, šta bi volelo da radi za vikend i slično. Ako se radi o detetu predškolskog uzrasta, svakako obratite pažnju na to da ne ostane samo u prostoriji s lepkom.

3. Pečenje kolača s jesenjim motivima

Deca od najranijeg uzrasta vole da pomažu u kuhinji. Tokom te aktivnosti razvijaju osećaj korisnosti, razvija se njihova kreativnost i mašta, uče o namirnicama i njihovoj obradi, kao i o brizi za sebe i svoje telo. Pritom treba imati na umu njihov uzrast, pa ih ne ostavljati u kuhinji bez nadzora.

Ono što predlažemo za jesenje večeri jeste da zajedno s detetom napravite kekse u obliku jesenjih motiva. Vrlo jednostavna smesa od maslaca, kakaa, šećera i brašna dovoljna je za bazu. U prodavnicama možete naći kalupe u obliku lišća, pečuraka i ostalih jesenjih motiva, a to može i te kako olakšati čitav postupak i smanjiti nered u kuhinji.

4. Pričanje priče o jesenjim pustolovinama

Pričanje priča posebno je važno za stvaranje obostrane komunikacije između roditelja i deteta. U trenutku kada dete s roditeljem zajednički stvara neku priču, osjća se zaštićeno i posvećeno je isključivo svetu likova i priče. Kroz likove i priču može lakše razumeti i sopstvene osećaje pa jedno veče, ako vidite da dete nešto muči, možete iskoristi i za pričanje priča u kojem će likovi razrešiti izazov s kojim se bori i dete.

Ako to nije slučaj, jednostavno uživajte u osmišljavanju priče. Ko su glavni junaci? O čemu se radi? Kakva ih avantura čeka?

5. Pozorište lutaka

Aktivnost u kojoj možete spojiti ranije pomenute jesenje priče i pravljenje figurica od jesenjih plodova, a koja i te kako razvija maštu, jeste osmišljavanje pravog malog pozorišta lutaka. Za to vam nisu potrebni nikakvi posebni rekviziti osim već spomenutih.

Pustite detetu na volju da samo odabere gde će postaviti "pozorište" i kako će ga oblikovati. Dajte mu da bira čaršave koje može koristiti kao pregradu odnosno pozornicu, a sve ostalo prepustite njemu. Takođe, pitajte dete da li mu je potrebna pomoć. Ako kaže da nije, pustite ga da samo osmisli čitavu predstavu.

Takođe, odredite i deo u kojem ćete sediti vi kao publika. Na kraju svog mališana nagradite velikim aplauzom, baš kao da ste u pravom pozorištu.

6. Osmišljavanje društvene igre

Da li se sećate igre Memory u kojoj je trebalo pronaći dve iste sličice, a pobednik bi bio onaj koji bi prvi skupio više parova? Takvu igru, u jesenjoj verziji, možete napraviti i sami. Sve što je potrebno je malo čvršći papir ili karton, bojice ili flomasteri kojima ćete na jednu stranu crtati jesenje motive: pečurke, ježeve, lišće, veverice... Šta god vam padne na pamet.

Pustite dete da odabere neke od motiva koje želi da nacrta, a druge nacrtajte vi. Tokom crtanja postavljajte mu pitanja o tome šta i kako radi. Tako će videti da vam je stalo do njega i njegovog mišljenja.

7. Postavljanje šatora usred doma

Aktivnost koja je deci najzabavnija, bez obzira na godišnje doba, svakako je postavljanje šatora nasred stana ili kuće, pa čak i spavanje u njemu. Ali, prijatne jesenje večeri ipak daju neku posebnu čar. Naravno, to ne mora biti pravi kupovni šator.

Detetu će biti zabavnije ako bude improvizovani šator od čaršava, a ujedno će se tako podsticati razvijanje njegove kreativnosti. Koristite se starim čaršavima i ćebićima, dodajte jastuke i praznične sijalice i uživanje može da počne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.