SVET U STRAHU: Najsmrtonosniji virus odneo JOŠ 5 života - počinje kao glavobolja, završava se agonijom

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2023, 08:24

SVET U STRAHU: Najsmrtonosniji virus odneo JOŠ 5 života - počinje kao glavobolja, završava se agonijom

Pet osoba umrlo je od marburškog virusa u severozapadnoj regiji Kagera u Tanzaniji, saopštilo je tanzanijsko Ministarstvo zdravlja.

Pet osoba zaraženih virusom "Marburg" preminulo je u severozapadnom tanzanijskom regionu Kagera, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Tanzanije, prenosi The Sun.

Tri osobe obolele od marburškog virusa leče se u bolnici, a vlasti prate 161 kontakt, rekla je ministarka zdravlja Tanzanije Ami Malimu nakon što je pet osoba umrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od marburškog virusa u severozapadnoj regiji Kagera.

Potvrdila je da je bolest suzbijena i uverena je da se neće dalje širiti, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je strategiju Tanzanije za kontrolu širenja virusa.

Visoka temperatura je čest simptom ovog smrtonosnog virusa sličnog eboli, često praćen krvarenjem i otkazivanjem organa.

Virus "marburg" je rođak jednako smrtonosnog virusa ebole, što je deo porodice filovirusa i ubija u proseku polovinu zaraženih, navodi SZO.

To je teška, često fatalna bolest sa simptomima uključujući glavobolju, groznicu, bolove u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje.

SZO je saopštila da nisu odobrene vakcine ili antivirusni tretmani za liječenje ove bolesti, ali dodaje da je rehidracija oralnim ili intravenskim tečnostima poboljšala procenat preživljavanja.

Virus je prvi put identifikovan 1967. godine, nakon što je u Nemačkoj i Srbiji istovremeno zaražena i umrla 31 osoba.

Od tada su slučajevi infekcije registrovani u Gvineji, Ugandi, Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Keniji i Južnoafričkoj Republici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.