SUVA USTA ne znače samo DEHIDRATACIJU: Stomatolog upozorava da ovo može biti SIMPTOM nekih od NAJOZBILJNIJIH bolesti

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2023, 15:30

SUVA USTA ne znače samo DEHIDRATACIJU: Stomatolog upozorava da ovo može biti SIMPTOM nekih od NAJOZBILJNIJIH bolesti

Loše oralno zdravlje znak je i da nešto nije u redu u vašem telu

Nova istraživanja su pokazala da su suva usta neverovatno čest simptom koji ljudi često mogu prevideti. Ona mogu biti pokazatelj dehidratacije, ali i različitih oboljenja, evo kojih!

Jedan vodeći stomatolog upozorio je da ovo stanje nikako ne treba ignorisati. Ovo je najčešće benigno stanje, a uzrokovanoj je manjkom pljuvačke koja se sa godinama smanjuje ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << povezana sa drugim manje problematičnim stanjima, kao što su hrkanje, konzumacija lekova, pušenje ili previše alkohola.

Međutim, loše oralno zdravlje takođe može biti znak za ozbiljne i potencijalno opasne po život bolesti poput dijabetesa, moždanog udara, pa čak i HIV-a. Dr Azad Ejruml, iz vodeće privatne stomatološke firme, rekao je da uporna suva usta često mogu biti znak da je nešto pošlo naopako negde drugde u telu.

- Suva usta mogu biti znak da nešto nije u redu. Može se manifestovati simptomima kao što su osećaj lepljivosti u ustima, suvo ili bolno grlo, teškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja kao što su moždani udar, dijabetes ili Alchajmerova bolest mogu se manifestovati na ovaj način, dok pomenuti simptomi takođe mogu biti pokazatelj autoimunih poremećaja kao što je HIV ili Sjogrenov sindrom.

- Mi, zubari, ne pazimo samo na vaše oralno zdravlje. Obučeni smo kako da uočimo i određene šire probleme sa vašim opštim zdravstvenim stanjem. Od vitalnog je značaja da pomno pazite na svoje zdravlje i ako primetite uporne simptome suvih usta, to morate da naglasite svom lekaru opšte prakse.

Suva usta mogu biti pokazatelji:

Stanje u kojem naše pljuvačne žlezde ne proizvode dovoljno pljuvačke da bi usta održala vlažna poznato je kao kserostomija. Iako možda nikada nećemo uzeti u obzir njegovu važnost, naša pljuvačka igra ključnu ulogu u oralnom zdravlju, jer pomaže u neutralizaciji kiselina koje proizvode bakterije i ispiraju čestice hrane.

Takođe je od suštinskog značaja za sprečavanje karijesa, a sadrži i važne enzime koji pomažu u procesu varenja, osiguravajući da naša tela dobiju vitamine i hranljive materije koje su nam potrebne.

Preporučuje se da posetite stomatologa svakih šest meseci kako biste bili sigurni da je vaša oralna higijena u dobroj formi i da biste blagovremeno mogli da uočite probleme. Stručnjaci preporučuju pranje zuba dva minuta pastama za zube koje sadrže fluor dva puta dnevno, kao i redovno čišćenje koncem i upotrebu vode za ispiranje usta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.