SUSRET PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA I SEKTAŠA: Prvo je VUKAO oca Serafima za mantiju, a onda je pobegao bez osvrtanja, ovo znači biti pravi VERNIK

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 21:27

SUSRET PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA I SEKTAŠA: Prvo je VUKAO oca Serafima za mantiju, a onda je pobegao bez osvrtanja, "ovo znači biti pravi VERNIK"

Sveštenik je progovorio i o pokušajima da se uništi tradicija crkve

Protojerej Serafim Kardosa, bivši je evangelistički sveštenik koga je privuklo pravoslavno hrišćanstvo. Godine 1995. je rukopoložen i određen da služi maloj skupštini RPC u Medfordu, u saveznoj državi Oregon.

On se susreo sa sektašem na aerodromu, a na kraju zanimljivog dijaloga jedan od njih je bio preobražen.

Inače, stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upozoravaju da sekte danas deluju suptilnije, kriju se iza različitih neformalnih organizacija, a meta su socijalno-ugrožene kategorije kojima je potrebna neka vrsta pomoći ili podrške.

Temom sekte važno je baviti se iz više razloga, a najbitniji je odricanje od prave vere i priklanjanje iskrivljenim tumačenima Svetog pisma ili neke druge svetinje. Život u takvim skupinama je najčešće potpuno izolovan, pa pripadnici nisu u stanju da shvate da su izmanipulisani.

Nekada su sektaši ljude vrbovali tajno, međutim, danas su jako glasni, što je još jedan pokazatelj koliko je njihova moć porasla. Ipak, protojerej Serafim je uspeo da im pokaže koliko ne znaju ili barem jednom od njih.

Svoju priču o tom događaju započinje ovako:

- Jedan momak me je na aerodoromu zgrabio za mantiju, uhvatio pod ruku i rekao: 'Јesi li spašen? Poznaješ li Isusa?!'

- I ja ga gledam, u mantiji sam. Ne stidim se ko sam, znate... 'Da li ste sapseni?!', pita on još glasnije, a ja mu kažem: 'Da. Juče sam bio, danas sam i nadam se da ću sutra biti'.

- Sledeće pitanje, opet glasno:'Da li verujete u Bibliju?!', ustvari više militantno, nego glasno.

- Ja mu odgovorim kontrapitanjem: 'Šta je bilo prvo - Biblija ili Crkva?'

- Većine ne zna odgovor na ovo pitanje. Crkva je bila prva. A ta Crkva je bila Sveta Saborna Apostolska Pravoslavna Crkva. 

- Opet militantno bučni aktivista: 'Da li verujete Svetom pismu?!', a moje kontrapitanje je: 'Šta mislite, ko je napisao Sveto Pismo?'

'Hm, ne znam', reče mi on, a ja ga upitah da li zna šta je bilo prvo Crkva ili Sveto pismo.

- On opet odgovori da ne zna, a jamu rekoh da je starija Crkva. Trista i nešto godina pre nego što smo imali kanon Svetog pisma. Da li je imala ime ta crkva, upitah ga ja.

- On ponovo poče da muca 'hm, ne znam', a ja mu rekoh: 'Da jeste, Jedna Sveta Saborna i Apostolska Pravoslavna Crkva. Promrmlja on samo 'aha...'.

Otac Serafim je progovorio i o oslovljavanju sa "oče" sveštenike, nominaciji koja sve više postaje "problem" u našem društvu. Neko je smatra problematičnom iz sebičnih razloga, a neko zbog toga što kako kažu "Biblija kaže - nikog ne zovi ocem".

- Ja im kažem da pročitaju Pavla u Korinćanima, jer je on rekao: 'Jer iako imate hiljade učitelja u Hristu, ali nemate mnogo otaca. Jer vas u Hristu Isusu ja rodih Jevanđeljem". Pa im dodam: 'Da li vi svog oca zovete Džim, Keri, Kreten?'

U prilogu je video celog razgovora:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.