SUPU iz kesice jedemo kad god smo BOLESNI, a izlažemo se RIZIKU - Jedan pol u većem riziku od oboljenja, dobro pogledajte STOMAK

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2023, 12:13

SUPU iz kesice jedemo kad god smo BOLESNI, a izlažemo se RIZIKU - Jedan pol u većem riziku od oboljenja, dobro pogledajte STOMAK

Ništa lakše nego posegnuti za kesicom sa gotovom supom i za pet minuta imati na stolu četiri tanjira supe. Mnogi ljudi su čak i mišljenja da je ona gotova identična domaćoj, međutim, da li je to tako?

Kada kupujete hranu u marketima važno je da uradite 2 stvari: da proverite rok trajanja i pročitate deklaraciju. Zvuči logično, ali mnogo ljudi ovo ne čini i ustvari ni ne zna šta jede.

Prema istraživanjima o navikama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u ishrani, samo 15 odsto potrošača redovno obraća pažnju na sastav proizvoda. Međutim, ovi rezultati su čak značajan napredak u odnosu na istraživanje iz 2017. godine, kada je samo 5 procenata ljudi obraćalo pažnju na sastav.

Supe iz kesice su veoma popularne, naročito u kuhinjama domaćina koji nisu vešti sa kulinarskim umećem. Dok su naše bake temeljno spremale pravu domaću supu, danas se više oslanjamo na jednostavne recepte koji nam štede vreme. Zato je supa iz kesice idealan izbor kad smo bolesni. Doživljavamo je kao infuziju tokom prehlade, iako njen sastav nije dobar po zdravlje.

U ovim pakovanjima ima dosta soli, dok su rezanci od belog brašna. To znači da ovom supom unosite dosta ugljenih hidrata, ali najveći problem su ozloglašene transmasti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

Za razliku čestog konzumiranja, koje je može biti štetno, umereno konzumiranje nije opasno, pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Međutim, uvek je bolje jesti domaću supu bogatu svežim povrćem i probranim mesom.

Najnovije istraživanje koje su sproveli lekari, otkrilo je da žene koje konzumiraju veće količine supa iz kesica, imaju veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu tek ponekad.

Metabolički sindrom je "novo" oboljenje čiji je osnovni simptom gojaznost u predelu stomaka. Za dijagnozu je neophodno merenje obima struka dopunjeno biološkim analizama. Preveliki obim struka, zajedno sa određenim anomalijama krvi, povećava opasnost od dijabetesa ili infarkta.

Za dobijene rezultate najviše je kriv visok sadržaj transmasti. Visoka koncentracija šećera i soli oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu i to se odnosi na žene koje su "veštačke supe" jele dva puta na nedeljnom nivou.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ne izlažite se riziku od oboljenja: Preskočite supu iz kesice

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 09:58

Kada kupujete hranu u marketima važno je da uradite 2 stvari: da proverite rok trajanja i pročitate deklaraciju...Zvuči logično, ali mnogo ljudi ovo ne čini i u stvari ni ne zna šta jede...Prema istraživanjima o navikama u ishrani, samo 15 odsto potrošača redovno obraća pažnju na sastav proizvoda....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.