STOP VEŠTAČKIM ZASLAĐIVAČIMA! Ovo su namirnice sa kojima su vam šanse za MOŽDANI UDAR tri puta VEĆE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2021, 23:49

STOP VEŠTAČKIM ZASLAĐIVAČIMA! Ovo su namirnice sa kojima su vam šanse za MOŽDANI UDAR tri puta VEĆE!

Shvatite ovo ozbiljno!

Prema Američkom udruženju za bolesti srca, više od tri četvrtine pacijenata koji su doživeli moždani udar imaju visok krvni pritisak.

Lekari kažu da je najbolji način za izbegavanje moždanog udara redovno snižavanje krvnog pritiska, koji se najsigurnije reguliše pravilnom ishranom.

A da bi ishrana zaista bila pravilna potrebno je, kažu lekari, iz nje izbaciti veštački zaslađena pića jer mogu utrostručiti rizik od moždanog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << udara, i to ako ih pijete samo jednom dnevno.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Bostona, pratili su kod 3.000 učesnika starijih od 45 godina dugoročni uticaj konzumiranja veštački zaslađenih pića. Prema njihovim nalazima, učesnici koji su pili barem jedno dijetalno piće dnevno imali su gotovo dvostruko veću verovatnoću za moždani udar, i tri puta veću verovatnoću za ishemijski moždani udar.

Uz to, studija je otkrila i da ljudi koji svakodnevno konzumiraju dijetalne napitke imaju triput veću verovatnoću da razviju demenciju.

- Glavni problem s veštački zaslađenim (dijetalnim) pićima je to što se ona prodaju kao zdravije alternative pićima zaslađenima sa šećerom, a nikako to nisu - rekao je bivši predsednik Američke asocijacije za srca i predsednik Odseka za neurologiju Medicinskog fakulteta Miler na Univerzitetu u Majamiju na Floridi.

Prema Američkom udruženju za srce i još nekoliko velikih studija, sva gazirana pića se povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa tipa 2, srčanog udara i vaskularne smrti, uz moždani udar i demenciju.

Ipak, nije ih dobro jednostavno zameniti "dijetalnim" bezalkoholnim pićima jer je za zdravu ishranu i zdravu telesnu težinu važno ograničiti i dodane šećere i veštačke zaslađivače, pa lekari sve više podstiču pacijente da piju vodu, mleko s niskim udelom masti i druga pića bez veštačkih zaslađivača.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.