SMANJUJE RIZIK OD RAKA, JAČA IMUNITET! Ovu namirnicu zovu KRALJICOM JESENI, a evo koliko je zdrava!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2020, 20:07

SMANJUJE RIZIK OD RAKA, JAČA IMUNITET! Ovu namirnicu zovu "KRALJICOM JESENI", a evo koliko je zdrava!

Ukoliko si u potrazi za nečim što je hranljivo i zdravo!

Od bundeve mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok. Ovo moćno povrće (da, iako je slatkog ukusa pripada grupi povrća) nezaobilazna je namirnica na našim trpezama kad dođe hladnije vreme.

Lekovita svojstva bundeve su brojna, zbog čega se u vreme virusa i prehlada posebno preporučuje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stručnjaci kažu da bi bilo mudro jesti je najmanje tri puta nedeljno. Evo za šta je sve dobra…

A post shared by M O N I C A C A L E R O (@monii_calero) on Oct 25, 2020 at 10:40am PDT

Jača imunitet

Bundeva je bogata vitaminom C (jedna čaša bundeve sadrži do 11 mg ovog vitamina) koji igra važnu ulogu u povećanju otpornosti organizma na infekcije. Takođe, sadrži cink, a ova dva nutrijenata su izuzetno važna za zdravlje imunog sistema.

Čuva srce

Redovna upotreba bundeve može da smanji nivo "lošeg" holesterola koji direktno utiče na rad srca. Osim toga, ovo povrće sadrži veliku količinu magnezijuma koji normalizuje krvni pritisak, te smanju je rizik od moždanog i srčanog udara.

A post shared by Rasma | Sunny Happy Kitchen (@sunnyhappy_kitchen) on Oct 25, 2020 at 10:39am PDT

Potpomaže mršavljenje

Kuvana i pečena, ili sveže ceđeni sok od bundeve, spada u dijetalnu hranu koja se preporučuje gojaznima, dijabetičarima, kao i obolelima od želuca i tankog creva. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata hranljivim vlaknima bundeve obuzdava apetit, a istovremeno obezbeđuje dovoljno kalorija.

Smanjuje rizik od raka

Beta-karoten, kojim bundeva obiluje, višestruko štiti organizam od brojnih štetnih uticaja, a ovo povrće obiluje i druge karotenoide (žuto-narandžastim pigmentima koji su prisutni u biljkama) koji smanjuju rizik nastanka tumora, uključujući rak dojke, pluća i grlića materice. Poznata je uloga beta-karotena u zaštiti kože od štetnog uticaja UV zračenja na razvoj karcinoma kože.

A post shared by Cri 🍽️🐈🐈🏝️🏞️📷👩🏻‍⚕️🇮🇹😍❤️❤️❤️💕 (@duegattincucina) on Oct 25, 2020 at 10:38am PDT

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.