Razlozi ZBOG kojih osećaš grčeve mogu biti bezazleni, ali i ozbiljni! Od UOBIČAJENE NELAGODE do OZBILJNIH PROBLEMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 09:15

Razlozi ZBOG kojih osećaš grčeve mogu biti bezazleni, ali i ozbiljni! Od UOBIČAJENE NELAGODE do OZBILJNIH PROBLEMA

Zašto nastaju?

Grčevi u mišićima nogu za neke su sasvim uobičajeni, toliko da više nisu ni zabrinuti, a stručnjaci ističu da njih mogu da izazovu neka ozbiljna medicinska stanja

Grčevi u nogama su relativno česta pojava, a oni mogu biti vrlo blagi i jedva primetni ili toliko snažni da vas trgnu iz sna i onemoguće vam da se ponovo uspavate.

Nastaju iz niza razloga, od skoro bezazlenih do nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja i veoma je važno osluškivati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svog organizam i blagovremeno se obratiti lekaru.

Kada dođe do njih, zapravo nastaje grčenje mišića, koji se nehotično skupljaju, što obično doživljavamo kao da imamo bolan čvor na mišiću na nozi, zbog čega je ona trenutno nepokretna.

Najčešće se grčevi u nogama javljaju u predelu potkolenice, a mogu da se dogode i u butinama ili stopalima. Obično traju samo nekoliko trenutaka, pre nego što se mišić opusti i bol postepeno nestaje.

Zašto nastaju grčevi u nogama?

Postoje različiti faktori koji dovode do ovakvog grčenja mišića, ali je važno napomenuti da u velikom broju slučajeva nema objašnjenja za ovu pojavu, navodi medicinska platforma Healthline.

Kako se često dešavaju usred noći, dok spavamo i noge su nam blago savijene, a stopala okrenuta nadole, veruje se da je to zatezanje ono što predstavlja okidač za spazam.

Faktori u stilu života obično su:

Neki stručnjaci kažu da je vodeći uzrok grčeva u nogama umor mišića, kao i da je rizik još veći kada se mišići umaraju po toplom vremenu ili usled snižene hidratacije organizma.

Healthline ističe da se protiv grčeva u nogama izazvanih navedenim aktivnostima može preventivno delovati tako što ćemo piti dovoljno vode i malo usporiti, uz izbegavanje preterano iscrpljujućih vežbi.

S druge strane, tu su i medicinski razlozi, a trudnoća je jedno od stanja kod kojih je veća verovatnoća da će doći do grčeva u nogama. Pomenuti medicinski portal navodi da njih mogu da izazovu i sledeći zdravstveni problemi:

Takođe, ova pojava može da bude podstaknuta i upotrebom oralne kontracepcije, diuretika, naproksena, albuterola i statina.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.