Pšenično meso? Šta je to i zašto bismo ga jeli?

Izvor: Lepota i zdravlje, 18.Avg.2020, 14:03

Pšenično meso? Šta je to i zašto bismo ga jeli?

Veganske dijete i ishrana bazirana na biljkama sve su popularnije, što i nije iznenađujuće s obzirom na to koliko jela bez mesa mogu biti ukusna. Bez sumnje ste čuli za tofu, ali na spisak ukusne biljne hrane dodajte i sejtan, koji je poznat i kao pšenično meso. Ova alternativa mesu se pravi od pšenice, izolovanjem glutena iz pšeničnog brašna. Za razliku od tofua, to je sjajna opcija ako ste alergični na soju. Možda ste sada prvi put čuli za njega, ali sejtan se u kineskoj i japanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << kuhinji koristi vekovima. Ovu zamenu za meso osmislili su budistički monasi, nakon čega je pšenično meso počelo da se konzumira i van hramova. Popularno je među veganima jer je dobar izvor proteina, a po teksturi podseća na govedinu. Uz adekvatnu pripremu, može zameniti biftek ili piletinu, a odlično se slaže sa umacima i različitim začinima. (Pročitaj: Kako postati vegan: Pevačica Lizo podelila je svoje iskustvo sa fanovima) Nutritivni podaci govore da je sejtan niskokaloričan (160 kalorija), a sadrži približno istu količinu proteina kao i neki mesni odrezak. Iako u nekim prodavnicama možete pronaći i gotov proizvod, sejtan lako možete napraviti i sami. Zamesite testo, skuvajte ga i – posao je gotov. Poigrajte se receptom dok ne postignete željenu teksturu jela. Visina temperature koju koristite za kuvanje, količina testa i način kuvanja uticaće na izgled i ukus krajnjeg proizvoda. Dužim mešenjem testa smanjuje se njegova gumena tekstura, a ako je supa previše vruća ili ako ste prekuvali sejtan, on će imati sunđerastu konzistenciju i lako će se raspasti. Ukus pšeničnog mesa se kreće u rasponu od neutralnog do veoma intenzivnog, ukoliko koristite začine. Ako imate intoleranciju na gluten, sejtan izbegavajte u širokom luku! (Pročitaj: Vegetarijanski gulaš od svežeg povrća) Sejtan (pšenično meso) Za testo: 1 šolja pšeničnog glutena 1/4 šolje brašna od leblebija 1/4 šolje nutritivnog kvasca (ili umesto toga 2 kašike kokosovog brašna) 1 šolja vode sobne temperature Za supu: 1 kašika belog luka u prahu 1 kašika soja sosa 4 šolje povrtnog bujona 4 šolje vode Priprema: U velikoj posudi pomešajte gluten, leblebije i kvasac. Polako dodajte 1 šolju vode i mešajući formirajte testo. Radite brzo, jer gluten brzo apsorbuje vodu. Izvadite testo iz posude i mesite ga 2-3 minuta, sve dok ne postane elastično. Ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, a zatim ga rastanjite i isecite na četiri jednaka dela. Od dobijenih jufki formirajte veknice i isecite ih na ravnomerne parčiće. Dodajte sastojke za supu u veliki lonac. Kada proključa, smanjite temperaturu i ubacite pripremljeno testo. Kuvajte otklopljeno, 50 minuta. Izvadite sejtan i ostavite da se ohladi pre posluživanja, a u supu dodajte povrće ili je upotrebite za pripremu nekog drugog jela. Prijatno! (Pročitaj: Veganski krambl sa trešnjama – harmonija hrskavog testa i sočnog voća) lepotaizdravlje.rsShape, Guliver/Getty imagesThe post Pšenično meso? Šta je to i zašto bismo ga jeli? appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.