Prirodna pomoć: 9 namirnica koje će zalečiti opekotine od sunca

Izvor: B92, 06.Avg.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodna pomoć: 9 namirnica koje će zalečiti opekotine od sunca

Izloženost jakom suncu može dovesti do neprijatnih opekotina koje mogu ugroziti zdravlje. Ovih 9 kućnih namirnica zalečiće opekotine i ulepšati kožu.

Opekotine od sunca često dobijemo tokom prvih dana na letovanju. Koža postane crvena, napeta i vruća, a kod teških oblika opekotina mogu se pojaviti i plikovi. Za ublažavanje opekotina možemo iskoristiti potpuno prirodne proizvode koje se mogu naći u svakoj kuhinji.

1. Aloe vera

Aloe vera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je biljka sa vrlo širokom primenom, uključujući ublažavanje opekotina od sunca. Aloe Vera hladi kožu i utiče na lečenje i regeneraciju oštećenog tkiva jer prodire u najdublje slojeve kože.

2. Krastavci

Krastavac isecite na kriške i stavite ga u zamrzivač. Nakon toga ga izmrvite u blenderu. Dobijenu gustu pastu nanesite na zahvaćeno područje i uživajte u olakšanju.

3. Med

Med je odlična pomoć za opekotine od sunca jer ubrzava proces ozdravljenja i obnavlja oštećeno tkivo. Preporučuje se da nanesete med na opečeno područje i ostavite da deluje nekoliko sati.

4. Lavanda

Eterično ulje lavande može smanjiti opekotine i bolove, a deluje i kao antiseptik, pa sprečava ožiljke. 20 kapi eteričnog ulja lavande stavite u 1,2 l destilovane vode. Čuvajte u frižideru i po potrebi nanesite na opekotine.

5. Čaj od kamilice

Kamilica je vrlo korisna za ublažavanje iritacija kože zbog opekotina od sunca. Sa dobro ohlađenim čajem od kamilice isperite kožu opečenu suncem.

6. Hladno mleko ili jogurt

Rashlađeno mleko ili jogurt ublažavaju bol i smanjuju neugodan osećaj vrućine. Za još učinkovitije smirivanje nadražene kože, preporučuje se jogurt pomešan sa čistom Aloe Vera gelom i na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Masti u mleku i jogurtu pomažu koži da zadrži vlagu i tako olakšavaju neugodnosti izazvane opekotinama od sunca.

7. Belo sirće

Belo sirće pomaže da se smanji neugodan svrab i zatezanje kože, pa smanjuje bol i upalu. Sirće pomešajte sa malo vode i nanesite na opekotine od sunca. Malo sirćeta možete dodati i u kupku.

8. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje pruža prirodnu zaštitu od sunca, a takođe pomaže pri ublažavanju posledice opekotina. Za opekotine od sunca preporučuje se da nanesete kvalitetno kokosovo ulje na zahvaćeno područje.

9. Soda bikarbona

Opekotine u početku mogu biti vrlo bolne, jer je pH kože znatno niži nego inače. U tom slučaju pomaže i soda bikarbona koja je vrlo uspešna u ublažavanju opekotina. Zbog veće pH vrednosti normalizuje kiselost opečene kože i smanjuje nelagodnost koja se javlja prvih nekoliko dana. ¼ šolje sode bikarbone dodajte u hladnu vodu i time isperite opečenu kožu. Isto tako od iste količine sode bikarbone i 5 kapi eteričnog ulja lavande možete napraviti smesu koju treba da nanesete na kožu. Sačekajte da se smesa osuši na koži, pa je isperite hladnom vodom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.