Prevarila sam dečka, hoće li mi Bog OPROSTITI? Sveštenik otkriva kako Crkva tretira PRELJUBNIKE i da li postoji mogućnost OPROŠTAJA - i Božjeg i partnerovog

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2023, 18:17

"Prevarila sam dečka, hoće li mi Bog OPROSTITI?" Sveštenik otkriva kako Crkva tretira PRELJUBNIKE i da li postoji mogućnost OPROŠTAJA - i Božjeg i partnerovog

Ukoliko do takvog sagrešenja dođe, najvažnije je pokajanje

Preljuba se smatra nečasnim delom skoro u svakoj veri. Što se ljudi više udaljavaju od vere, sve se više udaljavaju i od moralnih načela koje religije propisuju.

Pojam greha može se definisati kao kršenje religijskih i moralnih načela. Bez obzira kojoj religiji pripadate, kršeći moralne zakone, možete naštetiti sami sebi. Ako vas muči savest o počinjenom grehu, polako počinjete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upadati u očaj i počinjati osećati posledice.

U pravoslavnoj veri preljuba je jedan od najvećih grehova - nalazimo je i u deset Božjih zapovesti. Ovo moralno neprihvatljivo ponašanje, koliko šteti ugledu osobe koja je preljubnik, toliko se se povezuje i sa izdajom i neverstvom. U stara vremena onaj ko je počinio takav greh bio je podvrgnut kazni, jer je takvo delo smatrano nečistim.

Prema Bračnim pravilima Srpske pravoslavne crkve preljubom se smatra sledeće:

Uzima se da postoji preljuba:

1) ako žena protiv volje svoga muža, bez opravdanih razloga, napusti bračnu zajednicu i živi od njega odvojeno, van kuće svojih roditelja ili jednoga od ovih, ili van kuće najbližih krvnih srodnika;

2) ako žena, živeći odvojeno od muža, ma i u kući svojih roditelja ili najbližih krvnih srodnika, provodi raskalašan ili sablažnjiv život;

3) ako muž ili žena, živeći odvojeno, drže u kući lice drugog pola, pod okolnostima koje jasno ukazuju na preljubni odnos sa tim licem.

Izjednačuje se sa preljubom:

1) ako muž svoju ženu hotimično navodi na preljubu ili je podvodi trećem licu ili je svesno i hotimice izlaže telesnoj pohoti drugih lica;

2) ako jedno bračno lice stupi u novi (prividni) brak, znajući da mu ranije sklopljeni brak još postoji.

Koliko Crkva smatra preljubu velikim grehom, govori odgovor duhovnika Jovana na pitanje jedne zabludele vernice. Naime, ona je upitala:

"Prevarila sam momka i mnogo mi je krivo zbog toga! Uradila sam to, jer u trenutku nisam imala dovoljno pažnje od njega. Nemir me muči već neko vreme i ne znam da li postoji oprost za ovo".

U odgovoru fuhovnika baćuške Jovana jasno se vidi kako Srpska pravoslavna crkva posmatra ovaj sve češći problem u mlađoj, ali i starijoj populaciji. On je svestan da je opadanje moralnosti povezano sa skretanjem na puta vere, ali je moguće pokajanje i oprost:

"Svaki polni odnos pre braka je greh, čak i ako je učinjen sa dečkom. Bračna postelja se blagosilja za brak, a ne radi telesnog uživanja. Oni koji se prepuste porocima teško mogu da ostanu verni jedni drugima u vezi, jer se između njih gubi čežnja, a želi se uvek steći neko novo iskustvo, a novim, u jednom trenutku, podrazumeva se nova ličnost tj. novi partner, ovo je naravno posmatrano iz psihološkog momenta.

Posmatrano sa aspekta Crkve, kao što rekoh, odnosi pre braka predstavljaju greh i to greh sa posledicama. Posledice su ulaženje u nove veze i nove grehe. Kasnije i ako dođe do braka sa nekim od izabranika, vrlo često brak je bez dece. Gospod, neretko, da bi opomenuo bludnike daje im da se dete začne ne bi li ih priveo pokajanju i svetoj tajni braka. Ko ovo prepozna i tako postupi, vraća se hrišćanskom putu. Ko ne prepozna ide u još teži i veći greh čedomorstva.

Kako popraviti svoj život? Pokajanjem, koje treba započeti kroz ispovest kod sveštenika ili duhovnika. Odmah prestati sa grehom bluda. Zatim, svom momku priznati preljubu. Nakon oproštaja pripremati se za svetu tajnu braka. Voditi redovan hrišćanski život, što podrazumeva poštovanje posta sredom i petkom i četiri velika posta i pohađanje svetih liturgija svake nedelje i praznika i nakon epitimije, ako je duhovnik da, obavezno se pričestiti.

Svaki čovek ima neki greh, nekada veći, nekada manji, ali isto tako svetom tajnom pokajanja i praštanja ponovo se vraćamo u zaštitu Crkve i dobijamo blagoslov za uspešan i moralan život u koji se useljava mir i spokoj. Neka je Gospod na pomoći svojom milošću".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.