Poverenica: Nasilje nad ženama gorući problem u društvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Nasilje nad ženama gorući problem u društvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković ocenila je danas da dva ubistva, koja su se dogodila u protekla 24 sata, podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od gorućih problema u društvu.

"Masakr u Žitištu i ubistvo žene u selu kod Knjaževca, poslednji su alarm svim nadležnim službama i organima da hitno reaguju kako bi se preduzele adekvatne i pravovremene mere za sprečavanje partnerskog nasilja koja se prečesto završava smrtnim ishodom", saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Janković.

Ona je dodala da mediji imaju deo odgovornosti u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, "zbog čega je neophodno da se prestane sa izveštavanjem i emitovanjem programa gde se žene omalovažavaju, diskriminišu i stavljaju u podređen položaj".

Jedan muškarac iz Žitišta kod Zrenjanina je prošle noći ušao u lokalni kafić i automatskim oružjem ubio petoro ljudi, a ranio više od 20.

Jednom godišnje ubistvo motivisano mržnjom prema ženama

Mreža Žene protiv nasilja ocenila je danas da se u Srbiji jednom godišnje dogodi ubistvo koje je motivisano mržnjom prema ženama, a da je ubistvo u Žitištu 16. ubistvo ove godine u kojem je član porodice ili partner ubio žensku osobu.

"Nereagovanje institucija i zajednice na muško nasilje prema ženama i tolerancija ili tretiranje zlostavljanja kao beznačajnog dela, dovodi do toga da ono raste, ponavlja se, predstavlja opasnost život žene i čitavu zajednicu. Institucije i zajednica moraju reagovati pre, a ne posle zločina", navodi se u saopštenju.

Mreža je navela da je osim sinoćnog nesrećnog događaja u Žitištu, ubijena i jedna žena u Knjaževcu, da je 2015. godine u Kanjiži ubijeno šest osoba i počinjeno samoubistvo, a da je u 2013. godini u Velikoj Ivanči ubijeno 13 ljudi, a da je motiv bio zajednički - mržnja prema ženama.

"Ovi katastrofalni podaci su potvrda da institucije države Srbije ne čine dovoljno, niti posvećeno deluju u oblasti zaštite žena od muškog nasilja. Ubistvo žene uvek dolazi na kraju kontinuiranog muškog nasilja prema ženama, ono nikada ne dolazi iznenada i bez ozbiljnih promena u ponašanju nasilnika. Tim povodom zahtevamo od medija, komšija, institucija, ministra Stefanovića, da pre nego izjave da je ubica bio 'miran čovek' razmisle čijim očima gledano je bio 'miran čovek' ", navodi se u saopštenju povodom ubistva u Žitištu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Poverenica: Nasilje nad ženama gorući problem u društvu

Izvor: Beta, 02.Jul.2016

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković ocenila je danas da dva ubistva, koja su se dogodila u protekla 24 sata, podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od gorućih problema u društvu."Masakr u Žitištu i ubistvo žene u selu kod Knjaževca, poslednji su alarm svim nadležnim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.