Potiče iz Španije, ima predivnu boju i očaravajući voćni ukus – pogodite o kom piću je reč

Izvor: Lepota i zdravlje, 11.Jul.2020, 18:10

Potiče iz Španije, ima predivnu boju i očaravajući voćni ukus – pogodite o kom piću je reč

Kada zatražite sangriju, razumeće vas gde god da se nađete. Na portugalskom, ova reč označava krv, što se može dovesti u vezu – kako s bojom pića (prvobitno, sangrija je obavezno bila crvena!), tako i s tim što vino koje sadrži utiče da naša krv uzavri. Voćno vino koje potiče sa Iberijskog poluostrva široko je popularno, u svim krajevima sveta, a njegov tačan sastav zavisi od dostupnosti voća na lokalnom tržištu. Najčešće, u sangriju idu narandže, limun i jabuke. U zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << Mediterana, ona se uglavnom pravi s dodatkom banana i manga, dok se u severnim zemljama, u kojima je broj sunčanih dana manji, u nju dodaje kandirano voće. Pored raznovrsnog voća, glavni sastojak sangrije – kao što smo već rekli – jeste vino, i dalje najčešće crveno, od koga i potiče njena primamljiva boja. Ukoliko vam vino ne prija ili ga izbegavate, umesto njega možete koristiti gaziranu vodu. (Pročitaj: Isprobajte tri fenomenalna, osvežavajuća bezalkoholna koktela) Sangrija – piće prepuno ukusnog voća Mnogi recepti za voćno vino podrazumevaju dodati šećer, ali to nije neophodno. Dodavanjem soka od višnje ili borovnice upotpunićete ukus pića kiselkastim tonovima, a ravnotežu njihovoj oporosti daće jagode. Sledite recept koji predlažemo! (Pročitaj: Ne idete na more? To vas ne sme sprečiti da uživate u rekvizitima za plažu!) Sastojci: flaša vina (najbolje je koristiti crveno vino) ili gazirane vode 2 šolje bobičastog voća po izboru (maline, jagode, kupine…) ½ šolje jabuka ili krušaka (možete ih iseći u obliku zvezdica) ½ šolje soka od višnje ili borovnice (Pročitaj: Evo zašto su borovnice sinonim za zdravlje) 1 limun isečen na kolutove (nemojte skidati koru) 1 očišćena pomorandža (isečena na kolutove ili kockice) Priprema: Temeljno operite voće, iseckajte ga i stavite u veliki stakleni bokal. Prelijte sokom i vinom ili gaziranom vodom, promešajte i ostavite u frižideru tokom najmanje osam sati. Sipajte u čaše i prepustite se sanjarenju o nekim dalekim predelima… Kada je u pitanju sangrija, dobra stvar jeste ta što je možete pripremiti i prethodnog dana, pritom – voće će tokom noći pustiti svoju aromu, tako da će ugođaj biti još potpuniji. Ako odlučite da je napravite za odmah, umesto hlađenja u frižideru, upotrebite veliku količinu leda. Sastojke koji vam nedostaju možete zameniti onima koje imate (umesto soka od višnje – sok od pomorandže, umesto jabuka – mango i sl.) (Pročitaj: Probajte nove ukuse i prestaćete da budete probirljivi) Ako imate vremena i dovoljno strpljenja, osvežavajući napitak možete ukrasiti i komadićima jabuke isečenim u obliku zvezdica. U tu svrhu, poslužiće vam metalne modle za pravljenje kolača. Neobična dekoracija će svakako doprineti celokupnom utisku. Uživajte! (Pročitaj: Affogato – sladoled u zagrljaju kafe kome je teško odoleti)   View this post on Instagram   A post shared by Crowded Kitchen (@crowded_kitchen) on Jul 3, 2020 at 6:52am PDT lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, InstagramThe post Potiče iz Španije, ima predivnu boju i očaravajući voćni ukus – pogodite o kom piću je reč appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.