Pokušavate da OSTAVITE CIGARE? Onda morate da znate koja hrana sadrži NIKOTIN - može da vam pomogne kod KRIZA, a NE ŠTETI

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2023, 14:19

Pokušavate da OSTAVITE CIGARE? Onda morate da znate koja hrana sadrži NIKOTIN - može da vam pomogne kod KRIZA, a NE ŠTETI

Studija je pokazala da je jedenje ovih namirnica zaista efikasno

Svako ko je pušač zna da je ostavljanje duvana preteška odluka. Razlog tome je što nikotin izaziva ozbiljnu zavisnost, a simptome apstinencije ne treba podcenjivati – veoma su realni i mogu da potraju dugo, naročito mentalna borba koju treba da vodite.

 U Srbiji oko trećine odraslih konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, a godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Broj pušača u Srbiji starijih od 15 godina je 2,8 miliona - procenila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iako vlada uverenje da je nikotin najštetniji sastojak cigareta, istina je da na zdravlje više utiče na stotine drugih hemikalija u duvanu.

Delovanje nikotina može uticati na kratkoročne funkcije mozga, suziti krvne sudove, povećati krvni pritisak i poremetiti rad srca.

Pušenjem jedne cigarete unese se u organizam oko 1,5mg nikotina, a letalna doza za odraslu osobu je 60mg. Do smrti dolazi zbog respiratorne paralize. Nikotin se resorbuje se preko velike respiratorne površine plućnih alveola za nekoliko sekundi tokom pušenja, a u mnogo manjoj meri i lokalno kroz kožu i sluzokožu. 

Efekti nikotina ostvaruju se dvojako: specifičnim agonističkim delovanjem na nikotinski tip acetilholinergičkih receptora i nespecifično, pokrećući mehanizme nagrade i pozitivnog potkrepljenja, preko dopaminergičkog i drugih sistema koji učestvuju u mehanizmima stvaranja zavisnosti.

Kod hroničnih pušača dolazi i razvoja zavisnosti i na psihološkom i na fizičkom (fiziološkom) nivou. Takodje se javlja čitav niz promena i smetnji u funkcionisanju i na kognitivnom, afektivnom i somatskom planu.

Bilo da je u pitanju duvan ili elektronska cigareta postoji niz alata koje možete koristiti da se oslobodite nikotina. Flasteri i žvake su među najpopularnijim. Ali da li ste ikada razmišljali o svojoj ishrani?

Nikotin je prirodno proizveden alkaloid i stimulans koji se nalazi u biljci nazvanoj Pomoćnica (Solanaceae), koja dolazi iz porodice velebilja. To znači da je duvan porodice kojoj pripadaju i paradajz i plavi patlidžan. Što posledično dovodi to doga da svakog dana unosimo male doze nikotina u uobičajenom voću i povrću.

Studija objavljena u časopisu "Nicotine and Tobacco Research" obavljena na 1.000 pušača pokazala je da su oni koji su jeli najviše voća i povrća imali tri puta veću verovatnoću da će ostati bez dima najmanje 30 dana.

Štaviše, prestanak pušenja je povezan sa povećanim apetitom i povećanjem telesne težine. Zato je dobra ideja da umesto nezdravih slatkiša i grickalica jedete niskokalorično voće i povrće.

- Iako je nikotin prirodno prisutan u voću, povrću i drugoj hrani koju svakodnevno jedemo, nivoi su izuzetno mali, tako da nema šanse da postanete zavisni od njih, kaže Markus Lindblad.

- Kada konzumirate ovu hranu, male koncentracije nikotina putuju kroz creva i vaše telo ih lako vari. U poređenju sa tim, nikotinski proizvodi (kao što su nikotinske kesice) imaju mnogo veće količine nikotina koji se apsorbuju u krvotok. Nikotin koji se nalazi u biljkama velebilja i drugoj hrani meri se u mikrogramima (µg). Milion µg jednako je jednom gramu, tako da su nivoi minimalni.

- Međutim, dobro je da ljudi razumeju šta je nikotin i gde se može naći.

Markus se osvrće na voće, povrće i drugu svakodnevnu hranu u kojoj se može naći nikotin.

Plavi patlidžan

- Jedna od svakodnevnih namirnica koje sadrže nikotin, a koje se često nalaze u vegetarijanskim jelima, je patlidžan. Ovo povrće je u stvari velika biljka iz porodice velebilja i na gram veoma voljenog voća naći ćete iznenađujućih 100 µg nikotina.

Međutim, trebalo bi da pojedete 10 kg patlidžana da biste konzumirali istu količinu nikotin kao kod cigareta.

- To bi bila prilično velika musaka!

Krompir

Poznato je da Srbi vole da jedu krompir u svim oblicima

- U proseku, krompir može da sadrži oko 15 µg/gram nikotina, rekao je Markus.

- Zreli i zeleni krompiri sadrže veću koncentraciju nikotina (oko 42 µg/gram), ali je, na sreću, manje je verovatno da će se konzumirati u ovom obliku. Međutim, ako odlučite da izgnječite krompir ili ga napravite u pire, koncentracija nikotina može porasti i do 52 µg/gram.

Karfiol

Markus je rekao da je karfiol jedna od najiznenađujućih svakodnevnih namirnica koje sadrže nikotin.

- Iako karfiol zapravo nije u porodici velebilja, on i dalje sadrži oko 16,8 µg/gram nikotina, rekao je on.

Zelene paprike

Zelene paprike se lako ubacuju u testenine, kari i salate.

- Možda je to samo mala količina, ali zelena paprika može da sadrži između 7,7 i 9,2 µg/gram nikotina, rekao je Markus.

Paradajz

Paradajz je verovatno najiznenađujuće povrće koje sadrži nikotin.

- Dok nezreli paradajz obično sadrži veću koncentraciju nikotina, kako zri koncentracija ima tendenciju da opadne, rekao je Markus.

- Prosečan paradajz koji ćete naći u supermarketu verovatno sadrži oko 7,1 µg/gram nikotina.

Čaj

Obožavano piće širom Velike Britanije, čaj je takođe deo porodice velebilja.

- Neki kuvani i instant čajevi (i crni i zeleni) mogu da sadrže nikotin. Obično se koncentracija nikotina u čajevima kreće od 100 do 285 µg/gram, tako da bi opet trebalo da popijete mnogo napitaka da biste osetili bilo kakav efekat od toga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.