Pitali ste nutricionistkinju: Glukozno-fruktozni sirup – šta treba da znamo?

Izvor: Lepota i zdravlje, 19.Jan.2022, 18:02

Pitali ste nutricionistkinju: Glukozno-fruktozni sirup – šta treba da znamo?

Verovatno ste se na ambalažama različitih proizvoda – od muslija peko kečapa do konditorskih proizvoda – susretali sa terminom glukozno-fruktozni sirup. O kakvom se tačno sirupu radi i treba li da izbegavamo ovaj sastojak? Ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković.  Visoko fruktozni kukuruzni sirup ili HFCS (High Fructose Corn Syrup) često se koristi u prehrambenoj industriji, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera i produžava rok trajanja prerađevinama. Dobija >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << se od kukuruznog skroba u kom se deo glukoze, uz dodavanje enzima, menja u fruktozu, do razmere 55:45, odnosno 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini mnogo slađim od šećera, jer je fruktoza slađa od glukoze, a u običnom šećeru su fruktoza i glukoza prisutne u razmeri 50:50. Glukozno-fruktozni sirup je nezdraviji od samog šećera! Fruktoza odlazi direktno u jetru, gde pokreće lipogenezu – proizvodnja triglicerida, što predstavlja glavni uzrok oštećenja jetre, koja se naziva „masna jetra“. Fruktoza utiče na jetru na isti način kao akohol. Sa druge strane, podiže nivo insulina u krvi, samim tim je češća pojava dijabetesa, insulinske rezistencije, povišenog pritiska, povišenog holesterola i slično. Čitajte deklaracije, i izbegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup. Pročitajte i… Pitali ste nutricionistkinju: Zdraviji slatkiši – koje da izaberem? Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu. lepotaizdravlje.rsThe post Pitali ste nutricionistkinju: Glukozno-fruktozni sirup – šta treba da znamo? appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.