PSIHOLOG SAVETUJE - Roditelji, ovako ćete dete VASPITATI na da bude samostalno i donosi ISPRAVNE ODLUKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 08:43

PSIHOLOG SAVETUJE - Roditelji, ovako ćete dete VASPITATI na da bude samostalno i donosi ISPRAVNE ODLUKE

Postavite zdrave temelje!

Poznata je rečenica kojom Lav Nikolajevič Tolstoj počinje svoj roman "Ana Karenjina": "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način".

Za mnogo toga što pokažemo kroz život, posao, odnose sa ljudima, kaže se da smo "poneli iz kuće", to jeste iz porodice. Njoj se vraćamo, kad god možemo, da se napojimo energijom, zajedništvom, onim što nas je formiralo.

Šta predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << porodica i koliki je njen značaj u razvoju pojedinca, pitali smo psihologa Radmilu Grujičić.

- Porodica je veoma važno okruženje za svako dete tokom odrastanja. Dete u njemu formira prva mišljenja, korake i odluke. Dete se razvija i raste u pravcu u kom je usmereno u svom najbližem okruženju. U ranom detinjstvu odluke umesto deteta donose roditelji, a kasnije se uključuju i deca sa svojim idejama i željama (npr. odabir srednje škole; treninga; učenje stranog jezika, odabir hobija...) - kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da poverenje koje se stiče u ranom odrastanju dete ostvaruje kroz dobar i siguran odnos sa roditeljima.

Dete koje uz sebe ima roditelje koji ga podržavaju, koji uz njega stoje u njegovim odlukama od najranijeg uzrasta izrastaće u sigurno i odgovorno dete. Da bi odluke deteta bile zdrave i ispravne, potrebno je postaviti zdrave temelje. Doslednost u vaspitanju, ispravan sistem vrednosti, pozivanje na obaveze koliko i na prava, sloboda u donošenju odluka ali i pozivanje na snošenje odgovornosti zarad istih, dobar su i čvrst temelj u usmeravanju deteta ka daljim životnim ciljevima - kaže Radmila Grujičić.

Naša sagovornica naglašava da je u odnosu između roditelja i deteta veoma značajno međusobno poverenje. Pogotovo da dete može da sve ono što je za njega važno slobodno kaže svojim roditeljima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.