PRESTANITE DA GULITE VOĆE! Smanjujete VITAMINE I MINERALE, a EVO šta još sebi USKRAĆUJETE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2021, 15:55

PRESTANITE DA GULITE VOĆE! Smanjujete VITAMINE I MINERALE, a EVO šta još sebi USKRAĆUJETE

Postoji i bolje rešenje...

Navikli smo da voću i (nekom) povrću skidamo koru verujući da tim činom skidamo sloj na kom se najviše zadržavaju pesticidi, međutim to i nije baš ispravno!

Otklanjanjem kore odstranjujemo deo koji je zapravo prepun hranjivih materija - vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih jedinjenja.

Umesto da ih gulimo, treba samo dobro da ga operemo.

- Jabuka sa korom sadrži čak do:

od one koja je oljušćena. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Čak 30 posto ukupne količine vlakana u povrću se može naći upravo u kori i ljusci - tvrdi nutricionistkinja Jasna Vujačić.

Neoguljeno voće održava sitost i zdravlje

Osim što je riznica vitamina i minerala, kora voća i povrća može smanjiti glad i pomoći vam da duže zadržite osećaj sitosti. Razlog tome je visok sadržaj vlakana u kori. Vlakna takođe služe kao hrana probiotskim bakterijama koje žive u našim crevima. Kada se ove bakterije hrane vlaknima, one proizvode kratkolančane masne kiseline, za koje se smatra da dodatno pojačavaju osećaj sitosti.

Voće i povrće, naročito njihovi spoljašnji delovi, sadrže antioksidanse, korisna biljna jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti.

– Glavna funkcija antioksidanasa je borba protiv nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Kada nivo slobodnih radikala postane previsok, oni mogu izazvati oksidativni stres, koji na kraju može naštetiti ćelijama i povećati rizik od srčanih oboljenja, određenih vrsta karcinoma, Alchajmerove bolesti...

Pesticidi se mogu naći na konvencionalno uzgojenom voću i povrću, i nije tajna da ih najviše ima na kori. Zato se sve voće i povrće mora prati, a neko se i guli.

– Iako se čini da je guljenje voća i povrća nešto efikasniji način uklanjanja pesticida od samog pranja, razlika je verovatno premala da bi napravila pravu razliku – zaključuje Jasna Vujačić.

Neke kore su nejestive

Određene kore od voća ili povrća su teške za konzumiranje ili jednostavno nejestive.

Na primer, kore avokada i dinje se smatraju nejestivim, bez obzira na to da li se konzumiraju kuvane ili sirove. Kore od voća i povrća poput ananasa, banane, luka i celera mogu imati čvrstu teksturu koju je teško žvakati i probaviti. Ove kore je generalno najbolje uklanjati i ne jesti. Agrumi takođe imaju žilavu i gorku koru koju je teško konzumirati sirovu. Uglavnom ih je najbolje konzumirati kao koricu, skuvati ili jednostavno odbaciti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.