PREMINULA MIRJANA MARIĆ! Srpska kreatorka koja je uvela VISOKU MODU u Jugoslaviju i modelima OČARALA SVET

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2021, 16:27

PREMINULA MIRJANA MARIĆ! Srpska kreatorka koja je uvela VISOKU MODU u Jugoslaviju i modelima OČARALA SVET

Tuga do neba.

Poznata modna kreatorka Mirjana Marić preminula je danas u Beogradu u 84. godini, potvrđeno je Tanjugu iz kruga porodice.

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet.

- Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su sa oduševljenjem nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve "amazonke", danska princeza, belgijske princeze, predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd - podsećaju prijatelji bliski porodici.

A post shared by Stevan Božanović (@stevanbozanovic)

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju pored Niša, a od 1948. godine sa porodicom je živela u Beogradu.

Godine 1968. dobila je status slobodnog umetnika i zaposlila se u Jugoeksportu, ubedivši rukovodstvo firme da mora da pokrene proizvodnju, a nekoliko godina kasnije počela je da radi u radionici za visoku modu.

A post shared by Miloš Nadaždin (@milosnadazdin)

Poslednjih 35 godina je živela na relaciji Srbija - Amerika.

Bila je u braku sa dr Mihajlom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), koji je preminuo 1992. godine.

A post shared by Natti Natasha (@n.torlak)

- Bila je i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, a dizajnerski komadi Mirjane Marić rađeni su u ograničenim serijama od 100 do 150 komada. Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom sveta, dok su njen brend Tri M i modeli od kože dobili su brojna domaća i svetska priznanja. Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima - naveli su njeni prijatelji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.