P. A. R. E. N. T. sistem zavladao svetom, roditelji masovno pribegavaju danskoj teoriji

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 11:40

P. A. R. E. N. T. sistem zavladao svetom, roditelji masovno pribegavaju danskoj teoriji

Reč je o danskoj teoriji vaspitanja dece koju karakteriše lako pamtljiv akronim P. A. R. E. N. T. (roditelj), a označava šest stvari koje morate uključiti u načinu vaspitanja dece.

U popularnoj knjizi 'Dansko vaspitanje dece' dve autorke, majka Džesika Džoel Aleksander i psihoterapeutkinja Iben Dising Sandahl, objasnile su šest tačaka srećnog vaspitanja, odnosno kako da i dete i roditelj tokom tog perioda budu srećni i zadovoljni.

Evo o čemu se radi: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

1. Igra

U Danskoj se deca igraju samostalno što im omogućuje da otkriju svoje interese i želje, a to na kraju dovodi do toga da dece rade ono u čemu uživaju. Roditelji su uvek prisutni, ali ih ne kontrolišu.

2. Autentičnost

Danci su iskreni prema svojoj deci, i kod loših i dobrih stvari. Biti iskren i autentičan prema njima pomaže im da razviju snažan unutrašnji glas jer uče da veruju sebi i svojim emocijama.

3. Preoblikovanje

Danski roditelji neugodne situacije pokušavaju da preoblikuju. To je moćan način koji deci pomaže da promene pogled na život.

4.Empatija

To je jedna od ključnih ljudskih sposobnosti.

U Danskoj je temeljna vrednost naučiti decu da razmišljaju kako je drugima. Čak to uče i u školi. Praktikovanje empatije uče decu kako da poštuju druge i sebe, a to pomaže i u prevenciji zlostavljanja.

5.Bez ultimatuma

Ultimatumi podstiču borbu za moć te mogu dovesti do gubitka kontrole nad vlastitim ponašanjem. Mnogo roditelja viče ili pribegava fizičkom kažnjavanju kao obliku discipliniranja dece. Sami gubimo kontrolu, a od svoje dece očekujemo da je nikad ne izgube. Oni takođe prekidaju povezanost s vašim detetom, što je ono što ih motiviše da slušaju.

6. Zajedništvo

Ovo je bitan deo danskog roditeljstva. Učeći ih kako da provode kvalitetno vreme u porodici i s prijateljima, deca dobijaju snažan osećaj zajedništva i opuštenosti. Stvaranje ugodne atmosfere kod kuće, zajedničko kuvanje i jelo, druženje, mali su svakodnevni užici koji čine danske porodice srećnima.

Nije tajna da sve više roditelja isprobava ovaj način vasitanja dece. Jedna mama iz SAD, koja živi u Danskoj je svoje viđenje detaljno objasnila u jednom videu na TikToku.

"Uobičajeno je da ostavite bebu da spava napolju dok vi idete u kupovinu ili sedite u kafiću. Roditelji dobro paze na svoje dete. Uostalom, bebe se ne otimaju, jer niko ne želi odgovornost za tuđe dete, pogotovo kada zdravstveni sistem čini sve što može da bi pomogao parovima da se ostvare u ulozi roditelja. Takođe, troškovi su minimalni, a vrlo često zdravstveni sistem Danske ih pokriva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.