Ovo pitanje bi roditelji trebalo da postave svojoj deci, tako se gradi samopouzdanje

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 13:58

Ovo pitanje bi roditelji trebalo da postave svojoj deci, tako se gradi samopouzdanje

Evo šta svakodnevno treba da pitate svoju decu.

Samopouzdanje dece vrlo je važno, a posao roditelja je osigurati da ona znaju koliko su vredna. Ipak, treba paziti na način na koji ćemo im to pokazati.

Terapeutkinja Kerol Kim podelila je na TikToku jednostavnu tehniku koja pomaže roditeljima da podstaknu samopouzdanje kod svojih najmanjih. Deca s kojima Kim radi često se bave umetničkim radom i većinom je pitaju sviđa li joj se ono što su napravili. Priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je lako reći: "Da, sviđa mi se, bravo!", ali ako je cilj da se podstakne samopouzdanje, Kim predlaže da ih umesto toga pitamo što ona misle o svom radu.

Tvrdi da im to omogućuje shvatanje kako njihova vrednost ne proizlazi iz mišljenja drugih ljudi. Umesto toga, predlaže odgovor: "Stvarno želiš da znaš šta ja mislim? Zapravo, ja želim da znam šta ti misliš. Kako se osećaš u vezi sa svojim crtežom? Koji su ti najdraži delovi? Postoje li neki delovi koji ti se baš ne sviđaju?"

Kim objašnjava da ova vežba podstiče decu da istražuju i vrednuju sopstvene misli, osećanja i perspektive te istovremeno pomaže da cene sopstvene snage i talente. Iako je dobijanje povratnih informacija od drugih korisno, ova tehnika pomaže deci da cene sopstveno mišljenje i veruju u svoje sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.