Ovo je tajna savršeno skuvanog zrna: Uz JEDAN TRIK pirinač vam više nikada neće biti gnjecav

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 11:03

Ovo je tajna savršeno skuvanog zrna: Uz JEDAN TRIK pirinač vam više nikada neće biti gnjecav

Mogim domaćicama ovo predstavlja problem.

Poznata američka kuvarica i pisac kuvara Danijel Sentoni otkriva svoje tajne za savršeno skuvan pirinač u novoj knjizi "Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom". Ona tvrdi da je najčešće korišćena metoda kuvanja u razmeri 2:1 pogrešna i to je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan.

Kaže da su i na pakovanjima pirinča često pogrešna uputstva jer se savetuje dodavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prevelike količine vode pa pirinač bude kašast.

"Otkrila sam da je razmera vode i pirinča 1:1 savršena uz mali dodatak, ako se u obzir uzme isparavanje vode. Pirinač neće biti slepljen posle kuvanja", kaže Danijel i dodaje da količina vode koja se dodaje van te razmere zavisi od toga koliko dugo je potrebno pirinač kuvati i svaka domaćica bi to trebalo da proceni sama.

Po njenom iskustvu, beli pirinač se skuva brzo pa je dovoljno 3/4 šoljice vode na razmeru 1:1. Na primer, ako kuvate šoljicu pirinča, tada dodajete 1 i 3/4 šoljice vode.

Smeđem pirinču treba duplo više vremena da se skuva pa je važno dodati više vode predviđene za isparavanje. Njena preporuka je dodavanje jedne do 1 i 1/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Dakle, na šoljicu smeđeg pirinča dodati 2 do 2 i 1/4  šoljice vode.

Mnoge domaćice imaju ovu dilemu. Danijel savetuje ispiranje kako bi se uklonio suvišni skrob koji će učiniti da se skuvan pirinač slepi. Ne treba preterivati i očekivati da to treba raditi sve dok voda ne bude bistra. Dovoljno je nekoliko ispiranja kako bi se uklonio najveći deo skroba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ni gnjecavo, ni tvrdo zrno: Otkrivamo kako da napravite savršen pirinač bez imalo muke

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 22.Feb.2024, 10:31

Pirinač često bude ili prekuvan ili nedovoljno skuvan, ali primenom ovog trika postaje savršeno spreman. U svojoj novoj knjizi “Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom”, američka kuvarica i pisac kuvara, Danijel Sentoni, otkriva trikove za savršeno skuvan pirinač,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.