Ovo POGORŠAVA SITUACIJU: Greške koje mnogi prave, zbog čega PREHLADA TRAJE DUŽE, izbegavajte ih

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 18:02

Ovo POGORŠAVA SITUACIJU: Greške koje mnogi prave, zbog čega PREHLADA TRAJE DUŽE, izbegavajte ih

Prehlada je više neprijatno stanje i svi želimo da se što pre završi. Kako biste se što pre rešili ovog lošeg osećaja nemojte praviti greške koje mnogi prave. Potrebno je i da se redovno hidrirate sa vodom i čajem, jedete što više voća i povrća i da odmarate.

Prehlada može da traje danima, lečite se, ali nema naptetka. Ukoliko se ovo dešava, znači da nešto radite pogrešno. Kada smo prehlađeni organizmu je potrebna hrana koja pomaže u procesu oporavka, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dovoljno sna i redovna hidratacija, a ne samo lekovi.

Evo koje greške ljudi najčešće prave, zbog čega će se prehlada oduži.

Nepravilno duvanje nosa

Prva asocijacija na prehladu je osoba sa maramicom u ruci koja izduvava nos. Lekari upozoravaju da pokušaj suviše aktivnog oslobađanja od nosne sluzi i začepljenja može pogoršati curenje iz nosa i povećati rizik da obična prehlada preraste u infekciju sinusa. Snažno duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine - bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Dugotrajna upotreba spreja za nos

Ako se predugo koriste, kapi za nos mogu izazvati oštećenje sluznice nosa, kao i zavisnost. Zbog toga lekari i farmaceuti uvek savetuju, ako je potrebno, da se lekovi ne koriste duže od jedne nedelje.

Nedovoljno odmora

Kvalitetan san je uvek bitan, a naročito kada smo bolesni jer telu je potreban odmor kako bi se oporavilo.

U slučaju prehlade, treba izbegavati vežbe i naporne vežbe. Odgovarajući odmor neophodan je za brzi oporavak, a oni sa visokom temperaturom bi morali da leže. Stručnjaci upozoravaju da zanemarivanje odmora povećava rizik od zaostale upale, zbog čega je osoba podložnija drugim infekcijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.