
Izvor: Lepota i zdravlje, 01.Dec.2020, 14:02
Ovakav način ishrane rešava sve probleme sa probavom
Crevni mikrobiom je važna karika u celokupnom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ponekad je za ublažavanje neprijatnih digestivnih simptoma dovoljno izbaciti jednu namirnicu koja je okidač, ali nekad je potrebno eliminisati više vrsta hrane. Probavne smetnje nestaće kad u jelovnik uključimo hranu koja pospešuje rast dobrih crevnih bakterija, a istovremeno izbacimo onu koja podstiče rast loših. (Pročitaj: Šta je nutritivna psihijatrija i kome može pomoći?) Zdravlje creva utiče na metabolizam, >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << skladištenje energije i hormone gladi. Umerenost pomaže u kontroli ovih procesa, što na kraju dovodi do gubitka kilograma. Kada loša ishrana, redovna konzumacija alkohola, uzimanje lekova (uključujući antibiotike) i visok nivo stresa poremete ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevima, javljaju se probavne smetnje. Pored nadutosti i zatvora, često dolazi i do bolova u predelu stomaka. Hrana koju treba ograničiti i izbegavati Prerađene žitarice Rafinisani ugljeni hidrati (beli hleb i testenine od belog brašna) hrane loše bakterije u digestivnom sistemu. To može smanjiti količinu dobrih bakterija i dovesti do upale. Prerađeni ugljeni hidrati se teže razgrađuju i češće izazivaju neprijatne gastrointestinalne simptome. (Pročitaj: Kako se osloboditi nadutosti i osećaja da smo progutali balon?) Industrijska hrana Ovim proizvodima nedostaju hranljive materije i predstavljaju idealno okruženje za mikrobe koji izazivaju upale. Prerađena, smrznuta i konzervisana hrana je često skriveni izvor glutena koji mnogima smeta. Hrana bogata mastima Iako su masti neophodne, previše masne hrane otežava rad creva. Pržena hrana pogoršava simptome kao što su nadimanje, mučnina, gasovi i dijareja, pa je treba ograničiti. Mlečni proizvodi Što se tiče mlečnih proizvoda, važno je biti umeren. Dijete sa malo mlečnih proizvoda (npr. mediteranska dijeta) povećavaju količinu dobrih bakterija, a smanjuju broj onih loših. Izbegavajte mlečne proizvode sa visokim sadržajem laktoze na koju je intolerantno 68% ljudi širom sveta. Crveno meso Da biste zaštitili creva, smanjite upotrebu crvenog mesa poput svinjetine, govedine i jagnjetine, posebno kad su u pitanju mesne prerađevine. Ne samo da sadrži puno zasićenih masti, već crveno meso takođe smanjuje nivo dobrih bakterija. (Pročitaj: Nešto vam se gricka? 10 namirnica zbog kojih vas neće gristi savest) Veštački zaslađivači Oni se ne apsorbuju u tankom crevu i gotovo nepromenjeni stižu do debelog creva. Tu narušavaju ravnotežu bakterija, uzrokujući gasove i dijareju. Izbegavajte sokove i gazirana pića koja gotovo uvek sadrže veštačke zaslađivače. Hrana za dobar crevni mikrobiom Nezdravu hranu zamenite zdravijim alternativama. Evo namirnica na koje bi trebalo da se usredsredite: Voće i povrće bogato vlaknima Što više jedite sveže voće i povrće koje sadrži prebiotička vlakna i supstance koje stimulišu dobre bakterije u crevima. (Pročitaj: Evo zašto su borovnice sinonim za zdravlje) Integralne žitarice Integralne žitarice poput ovasa i ječma poboljšaće vaš mikrobiom, ali uvek birajte one bez aroma, koje ne sadrže dodate soli i šećer. Namirnice bogate zdravim mastima Omega-3 i omega-6 masti prisutne u lanenom semenu, masnoj ribi, jajima i orašastim plodovima dobre su za crevnu floru i treba ih svakodnevno konzumirati. Pored ishrane, fizička aktivnost i dovoljno sna pomoći će vam da zaštitite svoja creva. lepotaizdravlje.rs Deagreez/Getty via GuliverThe post Ovakav način ishrane rešava sve probleme sa probavom appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...