Ova fotografija pokazuje koliko je zaista čudesna pupčana vrpca

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 13:48

Ova fotografija pokazuje koliko je zaista čudesna pupčana vrpca

Mnogi misle da je pupčana vrsta tek cevčica kojom majke prenose hranjive stvari svojim bebama u stomaku.

Ali fotografija objavljena na Instagram na stranici Love What Matters jasno daje do znanja da to nije tako. Prikazan je presek pupčane vrpce, na kojem se vidi da se u vrpci nalaze dve arterije i jedna vena.

Pupčana vena opskrbljuje plod oksigeniranom, hranjivim stvarima bogatim krvlju iz posteljice, dok kroz arterije natrag u posteljicu odlazi deoksigenirana krv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju pumpa malo fetalno srce.

Pupčana vrpca ulazi u plod preko abdomena, na mestu gde će nakon odvajanja nastati pupak. Unutar ploda pupčana vena ide dalje prema jetrenim vratima (porta hepatis), gde se grana na dva ogranka. Jedan od tih ogranaka se spaja s venom portae hepatis, koja nosi krv u jetru. Drugi ogranak, poznat kao ductus venosus, zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu, koja nosi krv prema srcu. Dve plućne arterije granaju se iz unutrašnje ilijačne arterije i odlaze s obe strane bešika u pupčanu vrpcu, da bi na kraju otišle u posteljicu.

Vrpca se može prerezati u različitim trenucima, ali pokazalo se najboljim pričekati barem minutu nakon rođenja zato što se u suprotnom ugrožava zdravlje novorođenčeta, ali na zahtev porodilje vrpca se može prerezati i tek nakon što u njoj prestane da pulsira krv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.